Eigen gedragscode voor PvdA'ers in europarlement

Sinds dinsdag hebben de Nederlandse socialisten in het Europees Parlement een eigen gedragscode. Die code stelt onder meer dat een fors deel van de vergoedingen wordt afgedragen aan 'activiteiten in Nederland' die het draagvlak van het Europees Parlement versterken....

Van onze correspondent

BRUSSEL

De PvdA vraagt de overige Nederlandse partijen in het europarlement zich bij de code aan te sluiten.

De volksvertegenwoordigers bereiden zich voor op de verkiezingen voor het europarlement, volgend jaar juni. De angst is wijdverbreid dat de opkomst nog lager zal zijn dan vier jaar geleden, toen slechts 37 procent van de kiezers zijn stem uitbracht. Die lage opkomst is vooral te wijten aan onbekendheid van de kiezers met 'Europa'. Bovendien staat het europarlement in een kwade reuk door een reeks van affaires waarbij europarlementariërs er op uit leken zichzelf te verrijken.

Volgens leider Hedy d'Ancona van de PvdA-delegatie bij de Europese socialisten zijn deze affaires 'buitengewoon schadelijk' voor het 'toch al fragiele' imago van het europarlement.

Het europarlement studeert op een nieuw statuut, waarin alle vergoedingen op de schop worden genomen. Maar volgens veel volksvertegenwoordigers gaan de voorstellen niet ver genoeg. De PvdA-delegatie wil bovendien niet wachten tot de nieuwe regeling ingaat.

De gedragscode behelst onder meer dat onkosten op basis van werkelijk gemaakte kosten worden vergoed. Alles wat de europarlementariërs meer krijgen dan een gemiddeld Tweede-Kamerlid, aan honorering of onkostenvergoedingen, dragen zij af aan de Anne Vondelingstichting, die is gelieerd aan de PvdA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden