Eigen bijdrage van 200 gulden blijft nog in het ziekenfonds

De omstreden eigenbijdrageregeling waarbij ziekenfondspatiënten maximaal 200 gulden per jaar moeten betalen voor gezondheidszorg, blijft ook volgend jaar nog bestaan....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Wel moet minister Borst van Volksgezondheid alle noodzakelijke voorbereidingen treffen om in 1999 het huidige stelsel te vervangen door inkomensafhankelijke eigen bijdragen. PvdA en CDA steunden een motie van D66-kamerlid Van Boxtel waarin dit wordt gevraagd.

Van Boxtel wil bereiken dat dit nieuwe stelsel zonder vertraging kan worden ingevoerd als een volgend kabinet besluit om de eigen bijdragen afhankelijk te maken van iemands inkomen. Voor het jaar 1998 is dat niet haalbaar: de voorbereidingstijd is te kort, en de VVD, een van de coalitiepartijen, voelt er niet voor.

Een motie van de gezamenlijke oppositiepartijen, waarin om afschaffing van het huidige stelsel in 1998 werd gevraagd, kreeg onvoldoende steun. Toch is niemand gelukkig met het bestaande stelsel, dat het resultaat was van een politiek compromis tussen de paarse partijen. PvdA en D66 weigerden in te stemmen met de afspraak uit het regeerakkoord om een eigen risico voor het ziekenfonds in te voeren; de VVD was tegen inkomensafhankelijke bijdragen. Zo kwamen de vaste eigen bijdragen uit de bus.

Later dit jaar bespreekt de Tweede Kamer met Borst het onderzoek door de Ziekenfondsraad naar het huidige bijdragensysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden