Eigen bijdrage patiënten wordt beperkt tot 200 gulden

Het kabinet is het eens over invoering van eigen bijdragen in de gezondheidszorg tot een maximum van tweehonderd gulden per jaar....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het kabinet vergadert vandaag over de technische uitwerking. Vermoedelijk zal het nog even duren vóór er concrete plannen liggen. Het kabinet heeft vandaag te weinig tijd beschikbaar, en premier Kok is volgende week afwezig.

De bedoeling is minima en chronisch zieken te ontzien en de bijdragen vooral te zoeken in de sfeer van medische zorg die niet strikt noodzakelijk is. Te denken valt aan ultrasone behandelingen bij de fysiotherapeut, waarvan de werking niet vaststaat, verwijzingen naar de specialist waar de huisarts niet achter staat, of kijkoperaties in knieën, die volgens de artsen niet nodig zijn.

De PvdA-fractie, die de grootste moeite heeft met de invoering van eigen bijdragen, stelt als harde voorwaarde dat er in het verkiezingsjaar 1998 een regeling ligt die voor alle coalitiepartners acceptabel is. De PvdA-fractie wil alleen instemmen met invoering van een eigen risico als de hoogte daarvan niet voor iedereen gelijk is, maar afhangt van het inkomen.

De coalitiepartners spraken in de kabinetsformatie al af dat er een eigen risico zou komen, maar vorig jaar zomer besloten zij daarvan af te zien. In het regeerakkoord is invoering van een eigen risico gekoppeld aan het verder naar elkaar toegroeien van ziekenfonds en particuliere verzekeringen via een convergentiewet. Toen duidelijk werd dat er van die convergentie niets terechtzou komen, is de afspraak over het eigen risico geannuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden