Eieren uit legbatterij taboe in Calvé-saus

Bedrijven schakelen over op scharrel- en uitloopeieren..

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Amsterdam De Europese afdelingen van McDonald’s en Unilever doen eieren uit de legbatterij in de ban. Gisteren ontvingen de twee voedingsreuzen om die reden een Good Egg Award uit handen van de dierenwelzijnsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF).

Eind 2010 gebruiken alle McDonald’s-restaurants in 21 landen in de Europese Unie alleen nog scharreleieren en vrije-uitloopeieren. In Nederland is dit eind dit jaar al zo. De fastfoodketen gebruikt in Europa jaarlijks 123 miljoen eieren.

Unilever (fabrikant van onder meer Calvé) belooft vanaf 2012 in heel Europa geen legbatterijeieren meer te gebruiken. ‘Het duurt even, omdat wij jaarlijks 650 miljoen eieren gebruiken. We moeten voldoende toevoer garanderen, daarom is een overgangsperiode nodig’, aldus een woordvoerder.

Nederlandse supermarkten verkopen sinds 2005 al geen legbatterijeieren meer. Maar die eieren worden nog wel verwerkt in bijvoorbeeld mayonaise, cake en koekjes. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier eet de gemiddelde Nederlander per jaar 42 van dit soort ‘verborgen’ eieren, waarvan een groot deel afkomstig uit de legbatterij.

Award of niet, voor Wakker Dier gaat het nog lang niet snel genoeg. ‘Bedrijven kunnen binnen een paar maanden omschakelen op scharreleieren.’

Vanaf 2012 is het overal in de EU verboden om legkippen te houden in legbatterijen – de ‘kale kooien’. Elke kip heeft daarin 550 vierkante centimeter ruimte, minder dan een A4-tje. Wat dan nog wel mag, zijn ‘verrijkte kooien’. Die zijn iets groter en hebben een strooiselbak, zitstok en nestruimte. Volgens dierenbeschermers kan een kip in zo’n kooi de vleugels nog steeds niet strekken. Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier: ‘Verrijkte kooien zijn zó klein, dat het zitstokje alleen maar in de weg hangt.’

Ook de Tweede Kamer vindt de verrijkte kooien te mager. Kippen mogen straks alleen nog gehouden worden in een ‘Kleingruppenhaltung’. Dit is ook een kooi, maar weer iets groter dan een verrijkte kooi. De dierenwelzijnsorganisaties noemen álle kooien kiponvriendelijk.

Voedingsfabrikanten hoeven nu niet te vermelden of ze legbatterijeieren in hun producten verwerken. De Europese Commissie onderzoekt of zo’n etikettering verplicht kan worden gesteld. Dat zou écht helpen, denkt Van de Wouw. ‘Geen enkel bedrijf wil met legbatterijen geassocieerd worden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden