Eieren met kappertjes en peterselie

Jie Chin


Ingrediënten

6 volle eetlepels kappertjes, met water afgespoeld, uitgelekt en op keukenpapier gedroogd boter scheutje witte-wijnazijn 6 eieren 3 eetlepels gehakte peterselie


De hertogin van Devonshire leunt, in een garderobestuk uit de sectie geharnast & oudroze, tegen een balustrade. In de verte, voorbij hectaren met schapen doorspikkeld grasland, rijst Chatsworth op, het immense landhuis dat haar echtgenoot in 1950 erfde. Nu is het een van de drukst bezochte landgoederen van Engeland. Als zuster van de schrijfsters Nancy en Jessica Mitford kon ze zich niet onbetuigd laten. Vier boeken wijdde ze aan het huis en de tuinen, en ook de bundel met journalistiek werk, Counting My Chickens, loopt prima in de eigen souvenirwinkel.

Haar kookboek had ze, naar waarheid, I Haven't Cooked Since The War willen noemen. De uitgever was tegen. Het werd het Chatsworth Cookery Book (Frances Lincoln; circa A 20), waarvan de recepten ('receipts', houdt ze vol) afkomstig zijn van haar chefkok. Het voorwoord is onderhoudend, en als de inleiding bij een recept van haar is, wordt het ondertekend met DD.

De tijd dat dagjesmensen een teug uit de kraan konden krijgen, is voorbij. 'They want to be fed', stelde de hertogin vast en richtte het Carriage House Restaurant en de Farm Shop Pantry in. Gedurendede maanden waarin Chatsworth is opengesteld, gebruiken twintigduizend bezoekers er een maaltijd. De Farm Shop zelf verkoopt van alles, ook vlees van eigen slacht, bepaald niet tegen afbraakprijzen. Een potje mosterd kost vijftien euro.

Een verslaggeefster van The Observer beklaagde zich dat haar niet eens een lunch werd aangeboden 'door iemand die toch een kookboek aan de man moet brengen'. Ze kreeg koffie in de hal, weliswaar van een butler, maar met twee van die 'posh koekjes die naar niks smaken'. Wel mocht ze de rosetten bewonderen die de prijskippen van de hertogin 75 jaar ervaring met het houden ervan in de wacht hadden gesleept. De toon van de reportage wordt een tikje scherper als de journaliste memoreert dat haar gastvrouw (83) er prat op gaat nooit een boek te lezen en op de vraag welke tien boeken ze mee zou nemen in de Trans-Siberië Express niet verder kwam dan zes titels, waaronder Beatrix Potters The Tale of Ginger and Pickles.

Ze aanbidt Elvis. Jamie Oliver en Nigella Lawson kent ze niet. Konijn eet ze nooit. Niet vanwege het schattige; tijdens de jacht legt ze ze net zo makkelijk neer. In de game larder op het landgoed, daterend uit 1910, kun je vierduizend fazanten neerhangen. In april stuurt de hertogin de jachtopziener er soms op uit voor meeuweneieren (hij mag alleen nesten uithalen met maar één exemplaar erin).


Bereidingswijze

Eieren met kappertjes en peterselie. Bak de kappertjes bruin in boter (5-7 minuten). Breng een halve liter water met een scheutje azijn aan de kook. Draai het vuur lager, het water mag net niet koken, breek de eierschalen boven de pan en pocheer ze met drie tegelijk. Serveer ze met de kappertjes en kort in boter gebakken peterselie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden