NieuwsEuropese Groenen

Eickhout gekozen tot Spitzenkandidat van Europese Groenen

Bas Eickhout gaat de Europese Groenen aanvoeren in de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. De europarlementariër van GroenLinks werd vandaag in Berlijn gekozen tot een van de twee Spitzenkandidaten van de Groenen. De ander is de Duitse Ska Keller. Het Nederlands-Duitse koppel belooft alles in het werk te zullen stellen om een Groene Golf te ontketenen onder de Europese kiezers.

Bas Eickhout.Beeld Marlena Waldthausen

Er waren drie kandidaten bij de lijsttrekkersverkiezing. Van hen werd Keller als eerste gekozen. Voor de tweede plek versloeg Eickhout de Belgische Petra De Sutter met een ruime marge.

De Groenen blaakten de afgelopen dagen op hun congres in de Duitse hoofdstad van het zelfvertrouwen en het optimisme. Ze scoorden goed in recente Duitse deelstaatverkiezingen. In de peilingen zijn ze momenteel zelfs de tweede partij van Duitsland. In Nederland is GroenLinks de grootste partij op links. ‘Elke dag groeien we verder’, zei een afgevaardigde uit Oostenrijk.

In het huidige Europese parlement bezetten de Groenen een kleine 7 procent van de zetels. Er zijn speculaties dat zij zouden kunnen groeien naar 20 procent. De Franse president Emmanuel Macron is er naar verluidt behoorlijk zenuwachtig over, want dat zou ten koste kunnen gaan van de En-Marche-coalitie die hij zelf wil smeden.

Eickhout denkt dat twintig procent te optimistisch is. De Groenen zijn sterk in het noordwesten van Europa, maar in het zuiden en oosten staat de groene beweging vaak nog in de kinderschoenen. Wel verwacht hij dat er een sprong naar boven de tien procent zal worden gemaakt. Zeker als de grote christendemocratische en sociaaldemocratische partijen zoals verwacht zetels zullen verliezen en het nieuwe parlement gefragmenteerder wordt, kunnen de Groenen een belangrijke positie op de wip krijgen. Bij beleidskwesties en misschien ook bij de keus van een opvolger van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Groene revolutie

Hoewel zich drie kandidaten hadden aangemeld voor het lijsttrekkerschap waren de onderlinge verschillen zo klein dat ze voor het oor soms nauwelijks hoorbaar waren. Alle drie pleitten Keller, Eickhout en De Sutter voor een groene revolutie om het klimaat te redden en voor een socialer Europa met minder ongelijkheid. Om deze twee doelen te realiseren moet er meer geld van het bedrijfsleven komen via een eerlijker belastingstelsel dat een eind maakt aan de bevoordeling van bedrijven boven burgers. Een belangrijke derde doel van de Groenen is de verdediging van de democratie en de rechtsstaat in Europa. Die worden volgens Ska Keller bedreigd in Polen, Hongarije en Roemenië maar ook in Italië en Oostenrijk. Het is volgens haar niet alleen meer een Oost-West-kwestie. 

Migratie, dat onder druk van het rechtspopulisme een groot verkiezingsthema kan worden, kwam opvallend genoeg in het lijsttrekkersdebat minder aan de orde. Als erover gesproken werd, werd er voor gewaarschuwd migranten niet te ‘ontmenselijken’ en werd de bijdrage van migranten aan de opvanglanden benadrukt.

Op een persconferentie na de uitverkiezing van Keller en Eickhout zei de groene Duitse Spitzenkandidat wel te verwachten dat deze Europese verkiezingen anders zullen worden dan alle vorige door de aanvallen van autocratische en rechts-populistische politici op fundamentele Europese waarden. Keller: ‘Europa mag niet terugkeren naar het nationalisme.’

Lees hier een interview met GroenLinkser Bas Eickhout: ‘Ons land loopt voorop met trends die je later elders ziet. Zoals de afbrokkeling van het politieke midden, die in de jaren negentig begon, gevolgd door de vlucht naar populistisch rechts, met Fortuyn en later de PVV.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden