Egyptische president waarschuwt Israëli's voor een nieuwe intifada

Er dreigt een nieuwe intifada, die anders dan de vorige Palestijnse opstand niet beperkt zal blijven tot gooien met stenen....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

BONN/CAIRO

In het interview met Der Spiegel toont Mubarak zich bitter gestemd over de houding van Israëls conservatieve premier Netnayahu. Deze had Mubarak in een persoonlijk gesprek beloofd dat hij zich zou houden aan de akkoorden die de voorgaande socialistische regeringen van Rabin en Peres met de Palestijnen hadden gesloten. 'Maar hij was nog niet weg uit Caïro, of hij vertelde aan iedereen die het wilde horen dat hij de door zijn voorgangers goedgekeurde onderhandelingsresultaten niet kon accepteren', aldus een verontwaardigde Mubarak.

De Egyptische president betitelde het negeren van eerder gesloten overeenkomsten en de bouw van nieuwe woningen in joodse nederzettingen op de westelijke Jordaanoever als 'tijdbommen'. Als die niet alsnog onschadelijk worden gemaakt, komt er vroeg of laat een nieuwe intifada, aldusMubarak.

Sinds Israël en Egypte 17 jaar geleden vrede met elkaar sloten, is de toon tussen Caïro en Jeruzalem nooit meer zo zuur geweest als nu. Een onderstaatssecretaris van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde premier Netanyahu zondag zelfs om 'hulp te zoeken bij een psychiater'.

Egypte dreigde eerder met het niet laten doorgaan van een voor november in Caïro geplande conferentie over economische samenwerking in het Midden-Oosten. Minister van Buitenlandse Zaken Amr Moussa heeft zondag - zonder het doorgaan van die conferentie expliciet te noemen - vijf voorwaarden genoemd waaraan Israël de komende weken moet voldoen 'om de aangerichte schade te herstellen'. De belangrijkste betreft de al voor het afgelopen voorjaar overeengekomen Israëlische terugtrekking uit de stad Hebron.

In de Libanese hoofdstad Beirut is zondag de internationale commissie bijeengekomen, die dit voorjaar werd gevormd om toezicht te houden op het bestand in Zuid-Libanon. De commissie, waarin Syrië, Israël, Libanon, de VS en Frankrijk zitting hebben, boog zich over Libanese en Israëlische klachten over bestandsschendingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden