Egyptische president krijgt lof voor rol bij wapenstilstand

De nieuwe president van Egypte, Mohammed Morsi, heeft zich verrassend opgeworden als onpartijdige scheidsrechter in het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Gaza. Daarvoor krijgt hij veel lof toegezwaaid.

Redactie
Hillary Clinton praat met de Egyptische president Morsi over het geweld in Gaza. Beeld ap
Hillary Clinton praat met de Egyptische president Morsi over het geweld in Gaza.Beeld ap

In zeer korte tijd heeft de als zeer islamitisch bekend staande Morsi het vertrouwen weten te winnen van zowel de Verenigde Staten als Israël. Met het overeengekomen staakt-het-vuren is er een voorlopig einde gekomen aan acht dagen van geweld tussen Israël en de Palestijnen met 160 doden en 1300 gewonden als gevolg.

Bij de verkiezing van Morsi tot president van Egypte in juni van dit jaar maakte Israël zich nog grote zorgen over de toekomst van het land, gezien zijn lidmaatschap van de Moslimbroeders. Maar de afgelopen dagen bewees hij dat hij van grote waarde kan zijn als bemiddelaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zwaaide de Egyptische premier dan ook alle lof toe. 'Ik wil president Morsi bedanken voor zijn persoonlijk leiderschap, waarmee hij het conflict heeft weten op te lossen en het geweld heeft weten te beëindigen', aldus Clinton.

'Dit is een belangrijk moment voor deze regio. Egypte heeft de verantwoordelijkheid en leiderschap op zich genomen, waarmee het land weer stabiliteit kan brengen in dit gebied.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden