Update

'Egyptische politie zal met scherp schieten'

Een dag nadat overheidstroepen in Egypte tentenkampen van demonstranten bestormden, zwelt de kritiek op het ingrijpen van de autoriteiten in het land aan. Zo heeft Parijs de Egyptische ambassadeur ontboden. Bij de gevechten zijn volgens de Egyptische autoriteiten 525 doden gevallen. In Alexandrië en Caïro zijn vanmiddag honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren.

Politieagenten bidden tijdens een begrafenis van een van hun collega's. Beeld ap
Politieagenten bidden tijdens een begrafenis van een van hun collega's.Beeld ap

18.00 - Egyptische politie schiet met scherp
Als overheidsgebouwen in Egypte worden aangevallen, zullen leger en politie met scherp schieten. Dit heeft de staatstelevisie in het Arabische land gemeld. Ook op aanvallen op henzelf zullen agenten en militairen met vuurwapens reageren.

Eerder op de dag bestormden honderden aanhangers van de Moslim Broederschap een overheidsgebouw in de hoofdstad Caïro.

17.40 - Bijeenkomst ministers van Buitenlandse Zaken
De ministers van de Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zullen volgende week waarschijnlijk bijeen komen om de zorgwekkende situatie in Egypte te bespreken. Dat maakte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Emma Bonino, bekend.

'We probeerden te bemiddelen samen met de Verenigde Staten, maar dit mislukte omdat het militaire apparaat geen enkele compromis accepteert', zei Bonini op de website Affaritaliani.it. 'We plannen nu een meeting op maandag of dinsdag.'

Emma Bonino. Beeld ap
Emma Bonino.Beeld ap

16.30 - 'Militaire oefening gaat niet door'
Obama heeft in een toespraak gezegd 'bezorgd' te zijn over de huidige situatie in Egypte. Hij wil er alles aan doen om op 'democratische wijze, met respect voor de mensenrechten', een oplossing te zoeken uit de impasse.

'We veroordelen het gewelddadige optreden van de regeringstroepen en de politie. We veroordelen ook de gewelddadigheden van burgers, zoals het in brand steken van kerken. Geweld is nooit een manier om politieke meningsverschillen te slechten', aldus Obama.

De VS kan door de bloedige ontruiming - waarbij honderden doden zijn gevallen - zijn relatie met Egypte niet op traditionele wijze voortzetten. De gezamenlijke militaire oefening, die voor volgende maand op het programma stond, zal daarom niet doorgaan, zo kondigde Obama aan.

'Het Egyptische volk verdient beter dan dit', zei de president verder. Hij drong erop aan dat de noodtoestand zo snel mogelijk wordt opgeheven.

Amerika kiest geen partij, liet Obama weten. 'We kunnen de toekomst van Egypte niet bepalen.'

null Beeld ap
Beeld ap

15.30 - Verklaring Obama
De Amerikaanse president Barack Obama zal om 16.15 uur (Nederlandse tijd) een verklaring afleggen over de situatie in Egypte. Obama zal journalisten toespreken op Massachusetts Island, waar hij een week vakantie viert.

Het Witte Huis weigerde de recente machtswisseling in Egypte een coup te noemen. Als dat wel zo was geweest had Obama moeten stoppen met de financiële steun aan Egypte. Jaarlijks krijgt Egypte zo'n 1,3 miljard dollar aan militaire hulpgelden van de Verenigde Staten.

14.50 - 'Klap voor Broederschap'
Een woordvoerder van de Moslim Broederschap, Gehad El-Haddad, meldt dat de protestbeweging tegen de legercoup 'een grote klap' is toegebracht door de gewelddadige ontruiming van de protestkampen gisteren. Twee leiders zijn neergeschoten en de centrale coordinatie is verdwenen. Daarnaast is het niet duidelijk waar alle leiders zich nu bevinden. Zes leiders hebben een zoon of dochter verloren, vertelde El-Haddad.

Door de ontmanteling van de protestkampen is de woede nu niet meer te controleren, aldus El-Haddad. Het is voor de leiders van de Broederschap nu moeilijker om haar aanhangers te overtuigen vreedzaam te demonstreren. 'Dit gaat niet meer om Morsi, maar over de vraag of we bereid zijn een nieuwe militaire tirannie te accepteren.'

Een poster van ex-president Morsi op het Rabaa al-Adawiya-plein in Caïro, waar gisteren een demonstratie werd neergeslagen. Beeld afp
Een poster van ex-president Morsi op het Rabaa al-Adawiya-plein in Caïro, waar gisteren een demonstratie werd neergeslagen.Beeld afp

14.35 - Lichamen in moskee
Verschillende bronnen melden dat in een moskee in Caïro honderden lichamen zijn gevonden, die nog niet zijn meegenomen in het officiële dodental (nu 525). Er zijn ook beelden van (zie hieronder).

undefined

Een Egyptische vrouw huilt nadat ze een familielid geïdentificeerd heeft. Beeld getty
Een Egyptische vrouw huilt nadat ze een familielid geïdentificeerd heeft.Beeld getty

13.55 - Nieuwe protesten Caïro
In Caïro zijn opnieuw protesten uitgebroken. In de voorstad Giza bestormden aanhangers van de Moslim Broederschap een regeringsgebouw. Veiligheidstroepen traden hard op, maar konden niet voorkomen dat de ingang van het gebouw in brand werd gestoken.

Ook in de stad Alexandrië zijn honderden leden van de Moslim Broederschap de straat opgegaan om te protesteren tegen de ontruiming van de protestkampen, gisteren in Caïro.

Aanhangers van oud-president Morsi hebben vandaag op tenminste twee plekken in het land politieposten aangevallen. Daarbij kwamen twee politieagenten om het leven.

Aanhangers van de Moslim Broederschap gisteren in Alexandrië. Beeld afp
Aanhangers van de Moslim Broederschap gisteren in Alexandrië.Beeld afp

13.42 uur - Morsi's voorarrest met 30 dagen verlengd
De voorlopige hechtenis van Morsi is met 30 dagen verlengd. Morsi wordt sinds zijn afzetting op 3 juli door de strijdkrachten op een geheime locatie vastgehouden.

Justitie onderzoekt de relatie tussen Morsi en de Palestijnse beweging Hamas. De partijen zouden gezamenlijk 'vijandige acties' tegen Egypte hebben beraamd.

undefined

12.45 - Dodental loopt op
Het officiële dodental na het neerslaan van de demonstraties gisteren is bijgesteld naar 525. Een woordvoerder van het ministerie van Gezondheidszorg, Khaled el-Khateeb, liet ook weten dat het aantal gewonden nu op 3.717 ligt.

Eerder vandaag werden nog 464 dodelijke slachtoffers gemeld, onder wie 421 burgers. Verslaggevers gaven echter aan dat nog niet alle doden waren geteld.

12.30 - Christenen onder druk
Volgens politie en christelijke activisten krijgen Koptische christenen het in Egypte steeds zwaarder te verduren. In negen provincies in het islamitische land zijn deze week tientallen kerken en andere gebouwen en bezittingen van christenen aangevallen en vernield.

De Nederlandse organisatie Open Doors in Ermelo, die opkomt voor verdrukte christenen in het buitenland, maakt zich grote zorgen. 'Christenen vormen een gemakkelijk doelwit', zegt Arend Pleysier van de organisatie. Van lokale contactpersonen hoort hij dat de aanvallen vaak oprispingen zijn, waarin mensen opeens hun woede en machteloosheid botvieren. 'Het is niet duidelijk of het losse incidenten zijn of dat de aanslagen een structurele breuk inluiden met de relatieve rust tussen christenen en moslims van de afgelopen decennia.'

Onder de meer dan 80 miljoen Egyptenaren zijn volgens Pleysier ongeveer 10 miljoen christenen, van wie 8 tot 9 miljoen tot de Koptische Orthodoxe Kerk behoren. Sinds de oude machthebber Hosni Mubarak 2 jaar geleden werd verdreven, merkt zijn organisatie wel een toenemende uittocht van christenen uit Egypte. 'Ze zijn bang dat de situatie verslechtert', aldus Pleysier.

Een Egyptische man loopt langs een apotheek waarop een anti-christelijk teken is aangebracht. Beeld ap
Een Egyptische man loopt langs een apotheek waarop een anti-christelijk teken is aangebracht.Beeld ap

12.15 uur - 84 personen aangeklaagd
84 mensen, onder wie leden van de Moslimbroederschap, uit de havenstad Suez moeten zich binnenkort voor een militaire rechtbank verantwoorden, zo liet het Egyptische staatspersbureau weten. Ze worden onder meer aangeklaagd voor moord en het verbranden van kerken.

undefined

Egyptenaren verzamelen nog bruikbare spullen bij het platgewalsde tentenkamp op het Nahdaplein in Caïro. Beeld ap
Egyptenaren verzamelen nog bruikbare spullen bij het platgewalsde tentenkamp op het Nahdaplein in Caïro.Beeld ap

11.55 uur - Hollande eist opheffing noodtoestand
De Franse president Hollande heeft de Egyptische ambassadeur op het hart gedrukt dat de noodtoestand, die gisteren werd uitgeroepen, snel moet worden opgeheven. Ook heeft Hollande zijn zorgen geuit over de onderdrukking van de oppositie in Egypte. Hij heeft erop aangedrongen dat demonstranten die gevangen zijn genomen snel weer worden vrijgelaten. Dat zou een eerste stap kunnen zijn naar de hervatting van gesprekken tussen regering en oppositie, aldus Hollande.

De Franse president Francois Hollande. Beeld afp
De Franse president Francois Hollande.Beeld afp

11.45 uur - Ook dode bij badplaats
Bij een treffen tussen de politie en demonstranten in de Egyptische badplaats Hurghada is vannacht een dode gevallen. Het gaat om een aanhanger van de Moslimbroederschap, zo maakten de veiligheidsdiensten donderdag bekend. Tot nu toe waren de populaire toeristenoorden aan de Rode Zee verschoond gebleven van de politieke onrust en ongeregeldheden.

11.21 uur - Moslim Broederschap gaat demonstreren
De Moslim Broederschap gaat vanmiddag opnieuw demonstreren, maakt de organisatie zojuist bekend. Bij de Al-Iman-moskee in Caïro zullen protestmarsen worden gehouden om de honderden doden die gisteren onder aanhangers van de islamitische organisatie vielen te betreuren op vreedzame manier te wraken.

De moslimbroeders kondigden vanmorgen al aan op een geweldloze manier een einde te willen maken aan de 'militaire coup' die het land volgens hen in zijn greep houdt.

Een man in Jakarta, Indonesië, beeldt een dode Egyptenaar uit tijdens een solidariteitsdemonstratie in Jakarta. Beeld reuters
Een man in Jakarta, Indonesië, beeldt een dode Egyptenaar uit tijdens een solidariteitsdemonstratie in Jakarta.Beeld reuters

11.13 uur - Weer meer doden geteld
Het aantal doden blijft maar naar boven te worden bijgesteld. Persbureau AFP citeert overheidsbronnen die 464 dodelijke slachtoffers melden, onder wie 421 burgers. Maar nog lang niet alle doden zijn geteld, meldde NOS-correspondent Sander van Hoorn vanmorgen (zie onderstaande video).

Kareem Fahim is in Caïro voor The New York Times, en ziet hoe artsen moeite hebben de lichamen koel te houden.

Caïro ontwaakt intussen gedeeltelijk in een ravage. Een reeks beelden van de schade is hier te zien.

Een vrouw probeert te verhinderen dat een bulldozer een gewonde jongeman overrijdt, gisteren in Caïro. Beeld afp
Een vrouw probeert te verhinderen dat een bulldozer een gewonde jongeman overrijdt, gisteren in Caïro.Beeld afp

10.11 uur - Dodental loopt op
Het dodental na de gevechten die gisteren in hoofdstad Caïro en op andere plekken in Egypte uitbraken, blijft maar oplopen. Inmiddels zijn 421 lichamen geteld, meldt het ministerie van Gezondheidszorg zojuist. Verder waren er 3572 gewonden.

De berichten over doden en gewonden lopen overigens nogal uiteen. Volgens de Moslim Broederschap zijn er meer dan 2.000 doden te betreuren.

Onder de doden zijn overigens drie journalisten, zo werd vanmorgen duidelijk. De 61-jarige cameraman Mick Deane van het Britse Sky News werd door kogels geraakt toen hij het opbreken van een kamp van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi filmde in Caïro. De 26-jarige Habiba Ahmed Abd Elaziz werd doodgeschoten bij de Rabaah al-Adawiya-moskee. Zij werkte voor Xpress, een publicatie van Gulf News uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Bij de moskee werd ook Ahmed Abdel Gawad doodgeschoten, een verslaggever van de Egyptische krant Al Akhbar.

09.53 uur - Parijs ontbiedt ambassadeur
De Franse president Hollande heeft de Egyptische ambassadeur in zijn land ontboden op het Elysée, meldt persbureau AFP. Om 10 uur spreken de twee met elkaar.

De Turkse premier Erdogan wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeenkomt om de situatie in Egypte te bespreken. Hij zei verder dat de leiders van het land op een 'eerlijke en transparante manier' terecht moeten staan voor de actie van de politie gisteren. Erdogan vindt het onbegrijpelijk van Westerse landen en anderen dat ze zich niet duidelijker hebben uitgesproken tegen het afzetten van president Morsi, begin juli. 'Het bloed van onschuldige kinderen kleeft aan hun handen.'

Turkije is in de afgelopen maanden uitgegroeid tot een van de scherpste critici van het door het leger gestuurde interim-regime in Egypte.

09.38 uur - Minister Timmermans somber
Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken reageerde vanmorgen op Radio 1 somber op de situatie in Egypte en de gebeurtenissen van gisteren. Volgens Timmermans, die onlangs in Egypte was, zijn de twee machtsblokken in het land onverzoenlijk. De militairen hebben daarbij de steun voor de Moslim Broederschap onder de bevolking onderschat, denkt hij.

Het ministerie blijft alle reizen naar Egypte ontraden, Timmermans raadt toeristen die al in het land zijn aan in hun hotel of resort te blijven en de aanwijzingen op te volgen van de lokale autoriteiten.

Egyptenaren bij een beschadigde kerk in Caïro, vanmorgen. Beeld afp
Egyptenaren bij een beschadigde kerk in Caïro, vanmorgen.Beeld afp

9:15 uur - 'Altijd geweldloos'
De Moslim Broederschap in Egypte heeft donderdag bezworen dat ze op een vreedzame manier een einde zal maken aan 'de militaire staatsgreep'. 'Wij zullen altijd geweldloos en vreedzaam zijn. Wij blijven sterk, opstandig en vastbesloten', liet woordvoerder Gehad El-Haddad op Twitter weten.

De interim-regering kondigde woensdag de noodtoestand af, nadat de veiligheidsdiensten twee protestkampen van aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi hadden ontruimd. Militairen openden daarbij het vuur op de sympathisanten van Morsi, die voortkwam uit de Moslim Broederschap.

9:00 uur - Interimpremier verdedigt ingrijpen
De door het leger gesteunde interimpremier van Egypte, Hazem el-Beblawi, heeft de bestorming van tentenkampen van demonstranten door overheidstroepen gisteren in Egypte verdedigd.

De autoriteiten hadden geen keuze, zei hij. 'De situatie had een voor geen enkele zichzelf respecterende staat acceptabel punt bereikt', zei el-Beblawi. Hij beschuldigde de demonstranten, aanhangers van de Moslim Broederschap van de verdreven president Morsi, van aanvallen op ziekenhuizen en politiebureaus.

El-Beblawi zei verder dat de beslissing om de kampen op te breken 'niet makkelijk' was, en dat de regering pogingen om te bemiddelen een kans had gegeven. De noodtoestand, die gisteren werd aangekondigd voor de komende maand, zou wat hem betreft zo snel mogelijk opgeheven moeten worden. De Egyptische interim-regering is volgens de premier vast van plan met steun van het leger de democratie in het land te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden