Egyptische politie pakt Sudanese migranten hard aan

Bij botsingen tussen Sudanese asielzoekers en de Egyptische oproerpolitie zijn vrijdagochtend in een park in Caïro minstens twaalf Sudanezen, onder wie drie kinderen, gedood....

Ruim 3000 vluchtelingen, die al maanden in het park verblijven, verzetten zich tegen hun deportatie naar kampementen elders in de stad. Toen de Sudanezen weigerden in bussen te stappen die hen naar andere kampen zouden brengen, bestookte de politie hen met waterkanonnen. Maar ze bleven bij hun weigering; onderhandelingen brachten geen uitkomst. Daarop greep de met wapenstokken bewapende oproerpolitie hard in.

Onder de doden is een meisje van vier. Volgens ooggetuigen werden vooral ouderen en kinderen vertrapt tijdens de gevechten. Minstens 50 Sudanezen zouden gewond zijn geraakt, evenals 74 politiemannen moesten naar het ziekenhuis.

Miljoenen Sudanezen ontvluchtten de afgelopen jaren het oorlogsgeweld in hun eigen land. Velen van hen trokken naar Egypte, waar ze vaak zonder te werken hun dagen slijten. ‘We voelen ons geïntimideerd en zijn veelvuldig het slachtoffer van geweld’, zei Wilson, een van de demonstranten, vrijdag.

Kort voor zonsopgang omsingelden agenten het kamp, dat de vluchtelingen in september hadden opgericht uit protest tegen het beleid van VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr, die in de buurt een kantoor heeft.

De Sudanezen protesteren tegen het besluit van de Unhcr om geen statusaanvragen meer te behandelen, omdat in januari een eind is gekomen aan 21 jaar burgeroorlog in het zuiden van Sudan. Asielzoekers hebben die vluchtelingenstatus nodig om zich elders te kunnen vestigen.

In het parkje, dat niet veel groter is dan een tennisbaan, langs een drukke boulevard in de Egyptische hoofdstad, vertoefden 3500 mensen onder kommervolle omstandigheden. Er deden zich al minstens drie sterfgevallen voor, onder andere van een jongetje van 4 dat aan longontsteking bezweek.

De Unhcr meldde vorige week een akkoord, waarbij de behandeling van sommige aanvragen zou worden hervat en de vluchtelingen een eenmalige tegemoetkoming zouden krijgen. De meeste migranten wezen het akkoord echter af.

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zei in actie te zijn gekomen omdat de Unhcr om bescherming had gevraagd nadat het dreigementen had ontvangen dat zijn kantoor en medewerkers zouden worden aangevallen.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, liet weten ontzet en bedroefd te zijn over het verlies van levens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden