Update

Egyptische legerleider geeft geen krimp

Abdel-Fatah al-Sisi, de leider van het Egyptische leger, heeft zondag benadrukt dat zijn troepen zonodig weer zullen ingrijpen als geweld dreigt. Hij zei ook dat het leger geen enkele intentie heeft de macht neer te leggen. Hij vroeg de islamisten, die protesteren tegen het afzetten van president Morsi, mee te doen in het politieke proces.

redactie
Militairen prepareren een wegversperring bij het Hooggerechtshof. Beeld AFP
Militairen prepareren een wegversperring bij het Hooggerechtshof.Beeld AFP

Al-Sisi verscheen op een bijeenkomst van militaire commandanten en politiechefs. Het was zijn eerste publieke optreden na de hevige gevechten afgelopen woensdag, waarbij honderden mensen om het leven kwamen. Ook vrijdag vielen veel doden tijdens de Dag van Woede.

Ook zaterdag zijn tientallen mensen omgekomen. Volgens het Egyptische persbureau MENA, dat zich baseert op cijfers van de regering, zijn bij het geweld 79 doden gevallen. Ongeveer 550 mensen raakten gewond.

De Moslimbroederschap heeft ondertussen een voor zondag geplande betoging in Caïro geschrapt. De beweging liet weten dat het besluit uit veiligheidsoverwegingen is genomen. Zondag is het mede daardoor relatief kalm gebleven. Militairen hebben diverse bruggen en wegen afgesloten die leiden naar plekken waar mogelijk zou worden gedemonstreerd. De weg bij het Hooggerechtshof is afgesloten met prikkeldraad.

Spoedzitting

Het Egyptisch kabinet is zondag in spoedzitting bijeengekomen om de crisis in het land te bespreken. Ook beraadt het zich over het voorstel van premier Hazem el-Beblawi om de vergunning voor de Moslimbroederschap in te trekken.

Zaterdag liet een regeringswoordvoerder al weten dat el-Beblawi het voorstel de Broederschap te ontbinden had neergelegd bij de Egyptische minister van Sociale Zaken, die over de vergunningen voor particuliere organisaties gaat.

De Moslimbroederschap bestaat al sinds 1928, maar bleef decennialang noodgedwongen ondergronds. De beweging werd soms wat bewegingsvrijheid gegund, maar de leiders moesten vaak vrezen voor arrestatie en jarenlange hechtenis. Na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011 greep de beweging de macht en werd Moslimbroeder Morsi president; tot het leger begin juli ingreep.

Geweldsexplosie
Vrijdag kostten gevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi, die uit de broederschap is voortgekomen, en de veiligheidsdiensten aan zeker 173 mensen het leven.

Ook zaterdag was er sprake van geweld. Aanhangers van Morsi beschoten vanuit de Fateh-moskee, waarin zij zich hadden verschanst, de veiligheidstroepen. Daarop ontstond een vuurgevecht. De moskee, waarin honderden aanhangers van de afgezette president zaten, werd ontruimd. Het is niet duidelijk of er doden en gewonden zijn gevallen.

Egyptische veiligheidstroepen arresteren een demonstrant op het Ramsesplein, Caïro Beeld epa
Egyptische veiligheidstroepen arresteren een demonstrant op het Ramsesplein, CaïroBeeld epa
Een legertank bij het Tahrirplein in Caïro, zondag. Beeld afp
Een legertank bij het Tahrirplein in Caïro, zondag.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden