Egyptische justitie onderzoekt dood 17-jarig meisje na besnijdenis

Justitie in Egypte onderzoekt de dood van een 17-jarig meisje dat overleed terwijl ze een besnijdenis onderging in een privékliniek, meldt de Britse krant The Guardian. Ondanks het verbod op vrouwenbesnijdenis uit 2008 komt de praktijk nog veel voor in het Noord-Afrikaanse land en toont justitie zich doorgaans weinig actief in de bestrijding ervan.

Demonstratie tegen vrouwenbesnijdenis in SomaliëBeeld epa

Mayar Mohamed Mousa, die vlak na haar zusje de operatie moest ondergaan, stierf zondag onder volledige verdoving in een ziekenhuis in de provincie Suez. De operatie werd uitgevoerd door een geregistreerde vrouwelijke arts. Mousa's beide ouders zijn werkzaam in de gezondheidszorg.

De zaak is geopend door justitie nadat een gezondheidszorginspecteur de omstandigheden rondom de dood van het meisje rapporteerde. Het ziekenhuis werd maandag gesloten terwijl de Egyptische aanklagers het management en het medisch personeel dat betrokken was bij de operatie ondervroegen. Ze hebben ook de moeder van het meisje gesproken. Een autopsie moet uitwijzen waar het meisje exact aan overleden is.

In 2015 leidde het verbod op vrouwenbesnijdenis tot de eerste gevangenisstraf voor een arts die betrokken was bij een operatie. De vader van het meisje in die zaak kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.

Vrouwelijke Genitale Verminking

Vrouwenbesnijdenis, officieel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV), is strafbaar in Egypte, maar vooral in rurale gebieden komt het nog veel voor, zowel onder moslims als christenen. Bovendien neemt de 'medicalisering' van de praktijk toe, wat wil zeggen dat het in toenemende mate door gekwalificeerd personeel wordt gedaan in plaats van traditionele beoefenaars.

Toch gaat het volgens de Verenigde Naties de goede kant op: hoewel 92 procent van alle moeders in Egypte besneden zijn, is 'slechts' 35 procent van plan dit ook op hun dochters te laten uitvoeren.

Vrouwen die het slachtoffer worden van VGV hebben vaak de rest van hun leven last van pijn en bloedingen tijdens het urineren, extreme ongemakken tijdens seks, fatale complicaties tijdens het bevallen en psychologische trauma's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden