Egyptische 'Jon Stewart' verhoord

Egyptische autoriteiten hebben afgelopen weekend 's lands populairste televisiekomiek verhoord wegens vermeende kritiek op de islam en president Mohammed Morsi. Na vijf uur ondervraging werd Bassem Youssef op borgtocht vrijgelaten.

BEIROET - Het arrestatiebevel tegen Youssef voedt de vrees voor inperking van de vrijheid van meningsuiting in Egypte. Eerder vorige week vaardigden aanklagers arrestatiebevelen uit voor vijf andere critici van Morsi en zijn partij.


Youssef - opgeleid als hartchirurg - verlegt de grenzen van Egyptische politieke humor met een satirisch nieuwsprogramma naar het voorbeeld van de Amerikaanse Daily Show van Jon Stewart. In de wekelijkse show steekt hij genadeloos de draak met regeringsbeambten, oppositieleden, islamitische figuren en andere televisiepresentatoren, waar nodig voorzien van pruik, baard of onnozele grijns.


Een geliefd doelwit is de Egyptische president Mohammed Morsi. Diens veelvuldige gebruik van het woord 'liefde' nam Youssef ooit op de hak door een liefdeslied te zingen voor een portret van Morsi op een rood kussen. Toen Youssef zich zondag bij de politie meldde, droeg hij een uitvergrote karikatuur van de hoed die Morsi ophad bij de uitreiking van een eredoctoraat in Pakistan vorige maand.


Bassem Youssef's video's op YouTube zijn miljoenen keren bekeken en hij heeft bijna 1,2 miljoen volgers op Twitter. Op dat forum zei de komiek zondag dat hij 15.000 Egyptische pond (1.700 euro) borg heeft betaald voor zijn vrijlating en dat er nu drie aanklachten tegen hem lopen.


Oppositieleden en mensenrechtenactivisten zien zijn ondervraging als onderdeel van een campagne om kritiek op Morsi en zijn beweging, de Moslimbroederschap de kop in te drukken. Eerder vorige week werden ook de bekende blogger Alaa Abdel Fatah en vier andere prominente seculiere activisten aangeklaagd wegens het oproepen tot 'agressie' tegen de Moslimbroederschap. 'Dit is een escalatie van repressie van de vrijheid van meningsuiting', zegt Heba Morayef van Human Rights Watch. 'Sinds Morsi aan de macht is, zien we een toename van arrestaties vanwege kritiek op de president of de rechterlijke macht. Het gaat nu om arrestatiebevelen en verwijzing naar de rechtbank, niet langer om uitnodigingen voor een gesprek.'


Egyptische aanklagers ontkennen dat de zaak tegen Youssef een politiek proces is. Zij zeggen slechts te reageren op klachten van burgers, niet op instructies van de president. Maar de beslissing tot vervolging ligt bij een controversiële procureur-generaal die Morsi eind vorig jaar per decreet installeerde. De oppositie reageerde woedend op zijn benoeming.


Egyptische journalisten zeggen daarbij dat de nieuwe grondwet, opgesteld onder toezicht van de Moslimbroederschap, onvoldoende garanties biedt voor de persvrijheid. Werknemers van de staatsmedia klagen dat leden van de Moslimbroederschap op sleutelposities binnen redacties worden gezet.


Heba MorayefHuman Rights Watch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden