Egyptisch front valt uiteen over benoeming premier

De eendracht van het Tahrirplein is alweer over. De partijen die vorige week de machtsgreep van de Egyptische strijdkrachten steunden, kunnen het niet eens worden over de benoeming van een interim-premier. Mohamed ElBaradei, die zaterdag voor die functie naar voren werd geschoven door de legertop, is onaanvaardbaar voor de salafistische partij Al Nour.

CAÏRO - De demonstraties voor en tegen de afgezette president Mohammed Morsi gaan intussen door. Zondag waren in Caïro en Alexandrië honderdduizenden mensen op de been. Tot geweld tussen beide kampen was het zondagavond laat nog niet gekomen. Het Tahrirplein in de hoofdstad was opnieuw gevuld met tegenstanders van Morsi.

In Caïro ging zondagavond de naam van de 48-jarige liberale econoom Ziad Bahaa-Eldin rond als mogelijke interim-premier. Tegenover persbureau AP bevestigde hij te zijn benaderd.

De meningsverschillen over het premierschap onderstrepen de verdeeldheid die bestaat in de verzameling partijen en groeperingen die vorige week wist te bewerkstelligen dat Morsi werd vervangen door een interim-president, opperrechter Adly Mansour.

De belangrijkste figuur in de komende interim-regering zal echter niet Mansour zijn, maar de interim-premier. Hij zal grote invloed krijgen bij het opstellen van een nieuwe grondwet.

Voor het uiterst conservatieve Al Nour is dat waarschijnlijk de belangrijkste reden om tegen de kandidatuur van ElBaradei te zijn. De 71-jarige Nobelprijswinnaar, voormalig topbureaucraat bij de Verenigde Naties, is in de ogen van islamisten veel te seculier. In de ogen van het grote publiek is hij een elitefiguur. In links-liberale kring en bij de revolutionaire jongerengroepen is ElBaradei geliefd.

Abdullah Badran, een parlementariër van Al Nour, zei dat er zaterdag een 'misverstand' was ontstaan over de aangekondigde benoeming van ElBaradei. Zijn partij heeft 48 uur bedenktijd gevraagd om met alternatieve kandidaten te komen, maar zal volgens hem zeker niet ElBaradei steunen.

'Deze gevoelige periode vereist een onafhankelijk persoon, die consensus kan bewerkstelligen in plaats van voor meer verdeeldheid en polarisatie te zorgen', zei Badran. Al Nour steunde vorige week het ingrijpen van de militairen tegen president Morsi.

Een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, zei zondag dat zijn organisatie niet zal onderhandelen met de interim-regering. 'We keren terug naar een totalitair regime', zei Saad Emara. 'Alles anders dan protest is zelfmoord.'

Morsi en vijf andere leiders van de Moslimbroederschap zijn door de militairen gevangen gezet. De openbaar aanklager heeft hun hechtenis met vijftien dagen verlengd. Volgens de krant Al Ahram worden zij verdacht van misdrijven, gepleegd tijdens de volksopstand begin 2011: het vermoorden van politieagenten, het inzetten van scherpschutters en het in brand steken van het hoofdkantoor van de NDP, de partij van Mubarak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden