Egyptenaren zijn boos op het oude systeem, op de nieuwe chaos en op elkaar

Afgelopen zaterdag hoorden Egyptenaren het langverwachte vonnis in de zaak tegen hun voormalig leider Hosni Mubarak aan. 'Levenslang' was het oordeel van de rechter voor de 84-jarige oud-dictator. Voor veel Egyptenaren was dat een niet te verteren vonnis, zij hadden op de doodstraf gehoopt. Ook vandaag weer trekken daarom duizenden burgers naar het Tahrirplein in Caïro. De spanningen in het land lopen op, twee weken voor de Egyptenaren hun stem moeten geven aan een nieuwe president.

Demonstranten op het Tahrirplein hijsen de Egyptische vlag.Beeld afp

Sinds zaterdag stroomden duizenden opnieuw naar het Tahrirplein, de symbolische locatie van de revolutie in Egypte, om hun onvrede te uiten over het in hun ogen te milde oordeel voor Mubarak. Velen hoopten op de doodstraf om de honderden 'martelaren' te wreken die door toedoen van de oud-president en de politie zijn omgekomen tijdens de dagen van de revolutie in het land. Mubarak en zijn oud-minister van Binnenlandse Zaken kregen levenslang voor de doden. De betrokken politiecommandanten werden bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. De demonstranten lijken na de uitspraak verdeelder dan ooit.

Jongens hebben de nacht op het Tahrirplein doorgebracht.Beeld reuters

Op het beroemde plein is het ook na het weekend weer een mengelmoes van stemmen en stromingen. Aanhangers van de islamistische Mohammed Morsi nemen het verbaal op tegen aanhangers van Ahmed Shafiq, oud-premier onder Mubarak en tweede in de race om het presidentschap. Daartussendoor proberen liberale jongeren hun onvrede over het vonnis, de verkiezingen en de chaos in het land te uiten.

Lantaarnpaal
Mensen klimmen in lantaarnpalen om elkaar toe te schreeuwen, of scanderen liederen van hun partij. Honderden megafoons worden ingezet om zo veel mogelijk aanwezigen te doordringen van het eigen gelijk. Vrouwen roepen vanaf een podium in het midden van het plein luidkeels politiek getinte slogans. Straatventers slaan hun slag met de verkoop van flesjes water en sandwiches.

Jongens vegen vanochtend delen van het plein schoon.Beeld reuters

Morsi, de kandidaat van de islamistische Moslimbroeders is alom tegenwoordig op het Tahrirplein. Hij afficheert zich als 'ware revolutionair' en belooft kiezers dat het oude systeem onder hem pas echt zal verdwijnen. Ook zegt Morsi dat hij, eenmaal verkozen tot president, het proces tegen Mubarak over zal doen om hem zijn 'ware straf' op te leggen, waarmee hij dus de doodstraf bedoelt.

Zijn tegenstander Shafiq claimt weer dat een stem op Morsi een stem voor de 'achterlijkheid' is. Shafiq bevecht vooral de kritiek op het feit dat hij als oud-premier het voormalige regime in stand zal houden. Niets van waar, zegt Shafiq, die de staatsmedia aan zijn kant heeft. Hij is juist de hervormer, waar Morsi het land de 'donkere Middeleeuwen' wil binnen leiden.

Analytici wijzen erop dat de kandidaat die de verkiezingen op 16 en 17 juni weet te winnen, dat vooral zal doen door de stemmen van de liberale jeugd binnen te halen. De vraag is echter of die jongeren niet massaal thuisblijven, nadat de eerste ronde voor hen geen gewenste kandidaat heeft opgeleverd. Want de keuze tussen een ouderwetse islamist die mogelijk de strenge islamistische wetgeving, de sharia, wil invoeren of een oud-medewerker van de gehate Mubarak, is weinig aantrekkelijk voor de Facebook-generatie die de aanzet gaf tot het massale protest dat Mubarak uiteindelijk de kop kostte.

Nieuwe wet
En er is nog een onzekere factor in het spel: het parlement is namelijk in stemming over een wet die het oud-medewerkers van Mubarak onmogelijk moet maken deel te nemen aan de verkiezingen. Als die wet er door komt, worden de kaarten weer helemaal herschud en komen de kandidaten die uitvielen in de eerste ronde weer aan zet. Volgens de krant al-Akhbar zou het parlement op 11 juni, vijf dagen voor de tweede ronde van de verkiezingen, over de wet stemmen.

Op het Tahrirplein stromen intussen opnieuw honderden nieuwe demonstranten toe. Sommige aanwezigen hebben hun tent inmiddels opgeslagen. Het lijkt er op dat Egypte na het Mubarak-vonnis zich opnieuw opmaakt voor langdurige protesten tegen het regime.

Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden