Egyptenaren zien uit naar de stembus

De protesten op het Tahrir-plein doen anders vermoeden, maar Caïro raakt in verkiezingskoorts.

REMCO ANDERSEN

CAÏRO - Sharif Dimitri vindt onderwijs een belangrijk punt. Zijn vriend en collega-architect Wadeed Ramzy gaat het verval van de Egyptische economie aan het hart. 'Onze buitenlandse valutareserves raken snel uitgeput, toerisme staat stil en onze economie gaat naar de knoppen,' zegt hij terwijl hij nipt aan een kop koffie in de welgestelde wijk Heliopolis in Caïro. 'De liberalen hebben de technische kennis om daar wat aan te doen.'

Behoorlijk wat Tahrir-betogers mogen de stembus volgende week dan overslaan, in de rest van de Egyptische hoofdstad is het verkiezingen wat de klok slaat. Op pleinen en bruggen, in straten en steegjes wordt de revolutionaire graffiti van februari omringd door een wirwar aan posters, stickers, en spandoeken, met ernstige of glimlachende parlementskandidaten, slogans of partijleuzen.

Kiezers moeten drie stemmen uitbrengen: twee op individuele kandidaten (onafhankelijk of verbonden aan een partij) en één op een gesloten kieslijst (de kiezer stemt op een partij, een voorkeurstem is niet mogelijk).

Naast een hele zwik losse partijen bestaan er vier coalities. De Alliantie voor Voltooiing van de Revolutie zit aan de linkerkant en trekt vooral jeugdige revolutionaire partijen en stemmers aan. Twee andere coalities hebben een islamitische signatuur. De Islamistische Alliantie bestaat uit salafistische partijen die streven naar een zo islamistisch mogelijke staat. De andere is de coalitie Vrijheid en Gerechtigheid, onder leiding van de invloedrijke Moslimbroederschap.

De stemmen van het welgestelde tweetal Dimitri en Ramzy in Heliopolis gaan naar het Egypte Blok, een liberale en overwegend seculiere coalitie. Dat heeft te maken met hun opleiding en achtergrond, maar ook met hun kijk op religie en politiek. Zij zijn christenen en hopen dat het Egypte Blok tegenwicht kan bieden aan de coalitie Vrijheid en Gerechtigheid.

Die coalitie zal naar verwachting forse winst boeken. Dat baart niet alleen christenen, maar ook seculiere moslims zorgen. Collega-architect Radna Medhat, een moslima, zegt: 'God moet je thuis aanbidden, of in de moskee of kerk. Niet in het parlement.'

Vrijheid en Gerechtigheid gaat mogelijk 30 procent van de stemmen halen. Daarmee krijgen zij waarschijnlijk grote invloed op het karakter van de nieuwe Egyptische staat: het komende parlement moet immers zorg dragen voor het opstellen van een nieuwe grondwet.

De Moslimbroederschap profileert zich als een gematigde partij die ruimte overlaat voor andere religies en denkwijzen. Maar hun credo 'Islam is de oplossing' boezemt tegenstanders angst in.

Nergens voor nodig, vinden aanhangers. 'Ik wil dit even rechtzetten', zegt Atef Abu Ahmad, een vijftigjarige eigenaar van een groentenwinkel in Caïro. 'In de Moslimbroederschap zitten echt niet alleen maar sjeiks hoor. Er zijn advocaten, ingenieurs, en artsen bij. En ze zijn tenminste niet corrupt.' Zijn broer Eimad vult aan: 'De Moslimbroederschap vindt sociale gelijkheid belangrijk, en dat is precies wat Egypte nodig heeft. '

Veel Egyptenaren gaan maandag voor het eerst naar de stembus. Onder Mubarak waren er weliswaar verkiezingen, maar die stonden niet bekend om hun transparante verloop en veel mensen bleven dan ook thuis.

Volgens de activisten op het Tahrirplein is de kans groot dat dit keer hetzelfde gebeurt: internationale waarnemers zijn niet welkom en toezicht op de verkiezingen is grotendeels in handen van dezelfde rechters als onder Mubarak.

Maar de rest van de inwoners van Caïro deelt die angst nauwelijks. Velen maken zich wel zorgen over de veiligheid tijdens de verkiezingen, maar over het algemeen bestaat er vertrouwen in een eerlijk verloop. Althans voor Egyptische begrippen.

'Er zal heus wel een beetje gesjoemel zijn', zegt Eimad, de broer van de groentenverkoper. 'Maar ik verwacht dat het grotendeels eerlijk verloopt. Want het regime heeft nu de kracht van het volk gezien. Ze weten dat we niet meer bang zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden