'Egypte zal voorlopig niet bij het IMF aankloppen'

De hulp van Arabische landen zal genoeg zijn om Egypte door zijn transitieperiode heen te sluizen. Het land zal daarom voorlopig niet met het IMF in onderhandeling gaan over financiële noodsteun. Dat heeft de nieuwe minister van Planning, Ashraf al-Arabi, maandag gezegd.

Redactie
Een Egyptenaar loopt langs een wand vol anti-Morsi-graffiti. Beeld reuters
Een Egyptenaar loopt langs een wand vol anti-Morsi-graffiti.Beeld reuters

'De tijd is niet geschikt om nieuwe onderhandelingen te voeren met het IMF', vertelde Ashraf al-Arabi, een in Amerika opgeleide econoom, aan persbureau Reuters. 'Hulp uit Arabische landen zal Egypte in staat stellen om de transitieperiode goed door te komen'.

Vorige week kwam er 12 miljard dollar (9,2 miljard euro) binnen uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit. Dat is voorlopig genoeg, liet al-Arabi, de nieuwe minister van Planning - een post die hij onder de verdreven president Mohamed Morsi ook al vervulde - vandaag op een persconferentie weten.

Voorwaarden
Egypte onderhandelde halverwege juni, toen Morsi nog aan de macht was, ook al met Saoedi-Arabië over een lening. Het ging toen om 500 miljoen dollar. Daarover zou 3 procent rente betaald moeten worden, en er gold een afbetalingstermijn van 8 jaar.

Het is niet helemaal duidelijk welke voorwaarden er verbonden zijn aan de miljardenleningen die de oliestaten hebben verstrekt aan de nieuwe interim-regering.

De Koeweitse minister van Kabinetszaken, Mohammad Al Sabah, liet weten dat Egypte vanuit zijn land op een lening van 2 miljard kon rekenen, waaronder een subsidie van 1 miljard en nog eens 1 miljard aan aardoliegerelateerde producten.

Reddingspakket

In 2012 was Egypte in onderhandeling met het IMF over een reddingspakket ter waarde van 4,8 miljard dollar. Het kwam toentertijd niet tot een akkoord, maar economen en analisten voorspelden na de recente coup dat de nieuwe regering mogelijk wel tot een akkoord kon komen.

Volgens financiële experts heeft Egypte zeker het dubbele van de tot nu toe ontvangen hulpgelden uit de bevriende oliestaten nodig om de zwaar gehavende economie er in deze transitieperiode bovenop te helpen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden