Egypte voert luchtaanvallen uit in Libië als vergelding voor aanslag op kopten

Egyptische gevechtstoestellen hebben kampen van islamitische extremisten in Libië gebombardeerd als vergelding voor de aanslag op een groep christenen in Egypte. Daarbij kwamen 28 mensen om het leven. Volgens militaire zegslieden voerde de luchtmacht zes luchtaanvallen uit op bases bij Derna, een stad in het oosten van Libië die bekend staat als een broedplaats van jihadisme.

Redactie
De begrafenis van de slachtoffers. Beeld AFP
De begrafenis van de slachtoffers.Beeld AFP

President Abdel-Fattah el-Sissi zei eerder dat zijn land aanvallen zal uitvoeren op alle kampen waar terroristen worden getraind, waar die zich ook bevinden.

Gemaskerde mannen vielen een bus en enkele auto's met Egyptische kopten aan, toen die op weg waren naar een klooster in het midden van Egypte. Het klooster ligt in de provincie Minya, waar veel christenen wonen.

Tot nog toe heeft geen enkele organisatie zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag, maar de afgelopen tijd hebben aanhangers van de terreurgroep Islamitische Staat verscheidene aanvallen uitgevoerd op kopten. Die christelijke gemeenschap vormt ongeveer eentiende van de Egyptische bevolking.

Aanhangers van IS verspreidden ook video's waarin moslims worden opgeroepen tot geweld tegen de kopten in Egypte. De kopten klagen dat zij al lang worden gediscrimineerd, maar de afgelopen tijd is het geweld tegen hen sterk toegenomen.

Beschermen

Sinds eind vorig jaar zijn al zeker zeventig kopten gedood bij een reeks aanslagen op kerken in Cairo, Alexandrië en Tanta. Ook zijn de afgelopen maanden veel kopten gevlucht uit de Sinaï voor het geweld van islamitische extremisten.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat de overheid te weinig doet om de kopten te beschermen. Volgens hen zou de regering meer moeten doen om de sektarische tegenstellingen in het land via het onderwijs te bestrijden.

De tekst gaat verder onder de foto.

Beeld van de aangevallen bus. Beeld AFP
Beeld van de aangevallen bus.Beeld AFP

Reactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanslag in scherpe bewoordingen veroordeeld. 'De terroristen voeren oorlog tegen de beschaving', stond in een verklaring van het Witte Huis namens Trump. 'Overal waar bloed van onschuldigen wordt vergoten, loopt de mensheid een verwonding op.' Trump benadrukte dat christelijke geloofsgemeenschappen in het Midden-Oosten moeten worden verdedigd en beschermd. De VS staan aan de zijde van het Egyptische volk wanneer het erom gaat een gezamenlijke vijand te verslaan, aldus Trump.

Ook VN-secretaris António Guterres keurde de bloedige aanval door extremisten ten stelligste af. 'Er bestaat geen enkele rechtvaardiging voor dergelijk verschrikkelijk geweld.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden