Egypte tast nog in het duister over motieven achter aanslag

Egypte heeft drie personen gearresteerd in verband met de explosie die zondag in Caïro een 17-jarig Frans meisje doodde en zeker 21 anderen verwondde.

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De bomaanslag lijkt gericht tegen het hart van de Egyptische toeristenindustrie, een belangrijke sector voor de economie. De bazaar Khan el Khalili, waar de bom afging, is de drukst bezochte van Caïro. De markt werd ook in 2005 getroffen door een aanslag.

De Egyptische toeristenindustrie is geregeld het doelwit van geweld, dat meestal uit militant-islamitische hoek komt. Sommige eerdere aanslagen, vooral die in de Sinaïwoestijn, waren gericht tegen Israëlische toeristen. Egypte is naast Jordanië het enige Arabische land dat formele betrekkingen onderhoudt met Israël.

De laatste aanslag vond drie jaar geleden plaats, maar vorig jaar nog werd een groep toeristen in het zuiden van Egypte ontvoerd. Ze werden na tien dagen door veiligheidstroepen bevrijd.

Sommige waarnemers in Caïro legden een verband tussen de aanslag van zondag en de opstelling van de regering tijdens het Israëlische offensief in Gaza van vorige maand. Egypte weigerde toen de grens met Gaza te openen voor vluchtende Palestijnen.

Dat de bom relatief weinig slachtoffers heeft gemaakt, wordt beschouwd als bewijs dat het om een spontane actie gaat. Ook bij eerdere aanslagen als deze op de Khan el Khalili-bazaar werden primitieve, geïmproviseerde explosieven gebruikt.

In de jaren negentig voerden fundamentalistische militanten een campagne tegen de regering van president Hosni Moebarak. Die campagne is echter grotendeels door de autoriteiten onderdrukt en de leiders van de opstandige groepen hebben haar formeel opgegeven.

De autoriteiten geven bij aanslagen nu vooral de schuld aan groepen die aan Al Qaida verwant zijn, en zeggen dat de daders vooral uit het buitenland komen. Ayman al-Zawahiri, de ‘nummer twee’ van Al Qaida, komt uit Egypte.

De toeristenindustrie is zeer belangrijk voor Egypte en draagt voor meer dan 10 procent bij aan het bruto nationaal product. De sector is ernstig getroffen door de mondiale economische crisis waardoor mensen minder reizen. In Egypte verwacht men echter dat het effect van de aanslag van korte duur zal zijn. De periode dat de toeristenstroom afneemt wordt na iedere aanslag korter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden