Egypte stemt vandaag over wijzigen grondwet

AMSTERDAM - De Egyptenaren stemmen vandaag in een referendum over enkele wijzigingen in de bestaande grondwet, bedoeld om binnen zes maanden presidents- en parlementsverkiezingen mogelijk te maken. Veel van de organisaties die deelnamen aan de opstand tegen president Mubarak roepen de bevolking op nee te stemmen.

Spandoeken voor het referendum in Egypte. Beeld reuters
Spandoeken voor het referendum in Egypte.Beeld reuters

Volgens de tegenstanders worden de verkiezingen te vroeg gehouden. De bestaande machtsstructuren blijven zo intact. Ook krijgen nieuwe partijen zo onvoldoende tijd zich te organiseren. De Moslimbroederschap heeft opgeroepen tot een 'ja'.

Ook vinden de tegenstanders dat de wijzigingen niet ver genoeg gaan. De zittingstermijn van de president wordt wel aan een maximum gebonden (twee maal vier jaar), maar verder houdt het staatshoofd zijn uitzonderlijk grote macht.

Overgansperiode
Een verbond van vijftien vrouwengroepen, de Coalitie van Egyptische Feministische Organisaties, pleit voor een overgangsperiode van een jaar, waarin de taken van het staatshoofd worden waargenomen door een vijf leden tellende presidentiële raad, onder wie een vrouw en een koptische christen. In plaats van de grondwet zou dan een tijdelijke Constitutionele Verklaring van kracht zijn.
Presidentskandidaat Mohammad ElBaradei heeft vergelijkbare suggesties gedaan.

De voorstellen van de oppositie komen enigszins overeen met het scenario dat de zittende Militaire Raad voor ogen heeft indien de meerderheid van de Egyptenaren vandaag tegen stemt. In dat geval wordt de grondwet vervangen door een 'tijdelijke constitutionele verklaring'. De militairen zullen per decreet regeren.

De Militaire Raad, die aan de macht is sinds het vertrek van Mubarak, had een commissie van juristen aangewezen om een beperkt aantal amendementen op de grondwet op te stellen. Opmerkelijk is de nieuwe tekst van artikel 75, waarin staat aan welke eisen presidentskandidaten moeten voldoen. In plaats van de oude voorwaarden (Egyptische burger van minstens 40 jaar), is de drempel sterk verhoogd. Zo mogen de ouders van de kandidaat nooit een ander paspoort hebben gehad, en mag de kandidaat niet zijn getrouwd met een buitenlandse vrouw.

Dat laatste leidde tot felle protesten van vrouwenorganisaties. De clausule impliceert dat alleen mannen president kunnen worden.

Met de andere bepalingen riep de commissie de verdenking over zich af bij voorbaat bepaalde kandidaten, zoals Mohammad ElBaradei, te hebben willen uitsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden