Achtergrond

Egypte kiest er vooral voor tegenover elkaar te blijven staan

Een dag voordat in Egypte de eerste ronde van een referendum over de omstreden nieuwe grondwet wordt gehouden, staan voor- en tegenstanders letterlijk tegenover elkaar op de barricades. Oppositiegroepen demonstreren voor het presidentiële paleis en roepen mensen op om zaterdag 'nee' te stemmen. Voorstanders staan in het district Nasr City en zeggen dat een 'ja' het beste is voor het land en de bevolking.

Sacha Kester
Tegenstanders van president Morsi houden een Egyptische vlag en een koran omhoog tijdens een demonstratie. Beeld reuters
Tegenstanders van president Morsi houden een Egyptische vlag en een koran omhoog tijdens een demonstratie.Beeld reuters

De onrust speelt al weken: op 22 november vaardigde president Mohammed Morsi een decreet uit dat hem tijdelijke, maar absolute macht gaf. Ditzelfde decreet voorkwam dat de raad die op dat moment de grondwet aan het schrijven was (en die wordt gedomineerd door islamisten) door middel van een gerechtelijk bevel zou kunnen worden ontbonden.

Toen de grondwet eenmaal werd gepresenteerd, sloeg bij met name liberale, seculiere jongeren en enkele gematigden oppositiegroepen de angst om het hart. Islamisten zouden veel te veel ruimte krijgen; de rechten van minderheden zoals Koptische christenen maar ook vrouwen, zouden niet beschermd worden en ook het Egyptische leger zou veel van de macht houden die ze onder Mubarak hadden. Tegelijkertijd zou de macht van het parlement ook groter worden: een van de belangrijkste doelen van de revolutie.

Om de oppositie tegemoet te komen, heeft Morsi het omstreden decreet weer ingetrokken, maar hij blijft volhouden dat de grondwet in zijn huidige vorm in een referendum moet worden voorgelegd aan de bevolking.

Kanttekeningen
Nog afgezien van de politiek zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de vraag of het referendum vrij en eerlijk gehouden zal worden. De Egyptische kiescommissie geniet in elk geval nog niet het vertrouwen van de bevolking na jaren van geregisseerde verkiezingen. Rechters en juridische vakbonden lijken de supervisie van het proces te boycotten.

Daarnaast is het gebrek aan veiligheid een groot probleem. De politie is corrupt en niet capabel en bijna niemand gelooft dat zij een eerlijke stembusgang (en vooral: de veiligheid van de kiezers) kunnen garanderen. Om ervoor te zorgen dat alles toch rimpelloos verloopt, heeft Morsi de militairen gevraagd om het proces te begeleiden, en hen de macht gegeven om burgers tijdelijk te arresteren en vast te zetten.

Tijdens de revolutie stonden beide kampen nog naast elkaar op het Tahrirplein met dezelfde droom: een einde aan de dictatuur en een democratie waarin de stem van het volk gehoord werd. Nu zijn ze tot op het bot verdeeld omdat ze heel verschillende ideeën hebben over hoe die democratie moet worden vormgegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden