EG-lidstaten kregen al in '86 aanmaning wetten te melden

De Europese lidstaten reageerden uitermate laks op de verplichting die hun in 1984 was opgelegd, om technische voorschriften aan te melden bij de Europese Commissie....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het niet melden van technische voorschriften heeft ingrijpende gevolgen, waarschuwt Brussel. Niet-aangemelde voorschriften hebben namelijk geen rechtskracht. Daarom moet de nationale rechter weigeren om zulke regels toe te passen. Daarmee nodigde de Commissie in feite burgers en bedrijven uit om naar de rechter te stappen als zij nadeel ondervinden van zo'n ongeldige bepaling.

Nationale regeringen gedragen zich vaak niet als lid van de Europese Gemeenschap, constateert de schrijver van het publicatieblad. Ze houden niet altijd automatisch rekening met de Europese regels, als zij een nationale regel uitvaardigen. Vandaar de waarschuwing van de Europese Commissie.

Niettemin wordt Nederland in 1994 en 1996 door het Europese Hof in Luxemburg veroordeeld wegens het niet melden van het Bloembollenbesluit (iris, lelie), de sterkte-eisen van frisdrankflessen, de kilowattuurmeters, de etikettering van bestrijdingsmiddelen en de vrijstellingsregeling van het Margarinebesluit.

Nederland behoort tot de uitzonderingen: tegen Italieliepen/lopen vier zaken, tegen Duitsland slechts één.

Maar er komt pas een juridisch debat op gang over de gevolgen van de meldingsplicht na 30 april 1996, als het Securitel-arrest van het Europese Hof verschijnt. Het Belgisch beveiligingsbedrijf met die naam drukt met succes een concurrent van de markt, omdat diens apparatuur wél is goedgekeurd door de Belgische regering, maar niet door Europa.

Twee maanden later concludeert mr. H. Diender, werkzaam bij de directie Europa van het ministerie van Economische Zaken, dat er weinig aan de hand is. Regels die niet zijn gemeld, worden daardoor volgens Diender nog niet ongeldig. Van een juridisch vacuüm (doordat wetten plotseling niet geldig zouden zijn) is dan ook geen sprake. Voor noodgevallen is altijd nog een spoedprocedure mogelijk, aldus Diender.

Hij staat echter alleen. In de Staatscourant van juli 1996 wijzen de advocaten Brouwer en Gerbrandy wél op de juridische gevaren van niet melden. De bedrijfsjurist Pisuisse (Gasunie en Rijksuniversiteit Groningen) adviseert collega's om te controleren of regels waar hun bedrijf last van heeft, wel aan Brussel zijn gemeld. 'Is dat niet het geval, dan kunnen ze daar garen bij spinnen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden