Efteling stigmatiseert inderdaad minderheidsgroepen
De ingezonden brieven van vrijdag 8 juli.
Brief van de dag: Holle Bolle Gijs
Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in de aantijgingen als zou de Efteling minderheidsgroepen negatief stigmatiseren (Ten eerste, 6 juli). Neem Holle Bolle Gijs. Die wordt wel even weggezet als een dikke, nietsontziende allesvreter die, als je er wat papier ingooit, meteen gedienstig 'Dank je wel'. zegt. Dat is voor de corpulente medemens onverdraagzaam.
En wat te denken van die Indische waterlelie-danseresjes? Is het je weleens opgevallen dat die donker getint zijn? Donkere mensen kunnen heus wel meer dan 's nachts dansen op de bladeren van een waterlelie onder het toeziend oog van een oude heks en een druk adhd-orkestje.
En wat vind je dan van die fakir die de hele dag op z'n valse fluit speelt en op een vliegend tapijt maar een beetje heen en weer vliegt? Werken ho maar! Is dat geen negatief beeld voor onze Arabische medelanders?
Ik verbaas me dat kleine mensen nog niet in actie zijn gekomen tegen het Volk van Laaf of Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Dat kan toch niet meer in 2016. En die dansende boeren in klederdracht geven een wel heel beperkt beeld van het prachtige Nederlandse akkerbouw- en veeteeltbedrijf.
Het is dus niet meer dan terecht dat de Efteling de actiegroep 'Stop Oppressive Stereotypes' uitnodigt om eens te komen praten. Ik weet wel een goeie locatie: in de put van Vrouw Holle. En dan gauw het deksel erop.
Dick van Dijk, Nieuwerkerk aan de IJssel
Deze ingezonden brief blijkt overgenomen te zijn van Facebook. De werkelijke auteur heet Dick Benard.
Vrouw in Basra
Als hoofd van de politieafdeling voor vrouwenbescherming onderhandelt Hassan Rahin Abdul o.a. met plaatselijke verkrachters: 'De hoop is altijd dat zij met het meisje willen trouwen. Gelukkig lukt dat vaak', merkt de politiechef tevreden op (Ten eerste, 7 juli). Vrouwenbescherming anno 2016 in Basra: de verkrachter gaat vrijuit en om erger te voorkomen, trouw je als meisje noodgedwongen met je verkrachter. Als hij daartoe bereid is althans.
Over vrouwenbescherming gesproken. Het gaat je westerse verstand te boven.
Trees Dunk, Eindhoven
Zorg om zorginstellingen
De staatssecretaris stelt een interventieteam in om bij zorginstellingen te interveniëren in geval van nalatigheid. Ook overweegt hij straffen via budgetkortingen en eventuele sluitingen. Interventieteam kost geld: weer minder geld naar de zorg.
Kortingen: weer minder geld naar de zorg Sluitingen: minder zorg
En daarmee moet het dan goed komen!
Antia Ax, Hazerswoude-Dorp
Aan de schandpaal
Het rapport van de inspectie van het ministerie van Volksgezondheid heeft zeker zestien verzorgingshuizen aan de schandpaal genageld. Mij verbaast het dat het zover heeft kunnen komen. Heeft diezelfde inspectie dan al die voorafgaande jaren zitten slapen?
Hadden ze al niet veel eerder kunnen ingrijpen in plaats van nu dat openbaar aan de schandpaal nagelen? Moet de inspectie in het rijtje falende instanties zichzelf eigenlijk niet op één zetten?
H. Walma, Zwolle
Geen goede zorg?
De berichtgeving over de rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij de verpleeghuisinstellingen doet mij vermoeden dat het ook hier maar weer eens om een 'papieren inspectie' gaat, en dat 'de zorg' niet is onderzocht. Zo legt de IGZ wel erg de nadruk op het al dan niet aanwezig zijn van voldoende hbo-verpleegkundigen. Een x percentage hbo-verpleegkundigen: goede zorg, lager percentage hbo-verpleegkundigen: geen goede zorg?
Eric Jansen, Wageningen
Meevallertje
Een meevaller voor de overheid. De windmolens worden voor een onverwacht lage prijs gebouwd. Door een Deens bedrijf. Zou het net zo'n fijn project worden als de Fyra? Was ook zo lekker goedkoop aanbesteed.
Ik houd mijn hart vast. En overigens ben ik van mening dat die krengen sowieso niet onze horizon moeten gaan vervuilen.
Mariet Dekking, Putten
Dong
F.W Steutel uit Eindhoven schreef in zijn reactie op de aangekochte Deense windmolens van Dong Energy, dat het woord Dong uit het Koreaans kwam en grote boodschap, oftewel shit betekende (O&D, 7 juli).
We hoeven daarvoor niet naar Korea en kunnen het dichter bij huis zoeken: in het Fries heeft het woord 'dong' namelijk precies dezelfde betekenis.
Nieske Brouwer, Zuidhorn
Oerhollands
Paul J. Marcus laat zien (O&D, 6 juli) dat het Engelse 'heron', dat volgens Ine Reijnen (O&D, 5 juli) meer 'sjeu' zou hebben dan het Nederlandse equivalent (geelkruinkwak), van oorsprong een Nederlands woord is. Zo zijn er meer voorbeelden. Een tijdje geleden had de sportredactie het woord 'rookie' genomen als hip woord voor een rubriek met foto's van sportende kinderen. Het komt echter van het oer-Nederlandse 'broekie'... Ook woorden als 'cookie', 'scone', 'boss' en 'iceberg' zijn van Nederlandse afkomst. 'Sjeu' komt trouwens uit het Frans.
Hans Huijboom, Amsterdam
Apenrots
In de Volkskrant (Wetenschap, 6 juli) zegt professor Suzanne Hulscher dat vrouwelijke wetenschappers te bescheiden zijn. Zij onderkent het verschil in de wijze van presenteren van mannen en vrouwen. Ze gaat er kennelijk vanuit dat mannen niet van hun apenrots weg te krijgen zijn en daarom moeten vrouwen zich daaraan aanpassen. Mannen, oefen je er in je ongetwijfeld geweldige bijdragen realistisch weer te geven en koester de samenwerking met anderen.
Marian Kramers, Grolloo