Efficiënte zorg leveren en de profiteurs aanpakken

In de artikelen ‘AWBZ-miljarden onduidelijk besteed’ en ‘Een miljardendans en geen toezicht’ (Voorpagina en Binnenland, 19 februari) wordt een erg eenzijdig beeld van de besteding van AWBZ-gelden geschetst....

In de krant stond dat er 2.500 instanties zorg leveren voor ruim 22 miljard aan 588 duizend Nederlanders, maar dat het niet duidelijk is wat ze met het geld doen. Ik kan uitsluitend voor de thuiszorg spreken, maar voor deze sector is uw stelling niet houdbaar. Voor het overgrote deel is het absoluut duidelijk wat er met het geld gebeurt: er wordt geïndiceerde zorg onder strikt toezicht geleverd. Natuurlijk zijn er uitwassen. Wanneer de overheid de zorgsector de vrijemarkteconomie in sluist, zullen ook profiteurs hun kans schoon zien. Dat is niet alleen van toepassing op de zorgsector, dat is een gegeven in iedere sector waar geld valt te halen.

Het antwoord op die uitwassen is niet het aanscherpen van controle en daarmee gepaard gaande uitbreiding van regelgeving en administratieve druk voor de zorgleveranciers. De aandacht van de overheid lijkt te zeer gericht op controle door middel van steeds verder gaande regelgeving en niet op de inhoud van de zorg. De regelgeving kost heel veel geld.

De overheid en de zorgsector zouden zich meer moeten richten op de behoefte van de zorgvrager. Betrek de zorgsector erbij om de antwoorden te vinden. Velen kunnen en willen die verantwoordelijkheid nemen. En pak de profiteurs aan.

Thea Bakker, Amsterdam

Nauwkeurig
De berichten over de oncontroleerbaarheid van de AWBZ-uitgaven lijken mij niet zomaar juist. De AWBZ-gelden worden verdeeld door zorgkantoren die gekoppeld zijn aan de regionaal sterkste verzekeraars. Bijvoorbeeld: het Enschedese Zorgkantoor ‘hangt’ aan Menzis. Dit kantoor stelt zich zeer actief op, schrijft zorgaanbieders de wet voor op straffe van een boete en heeft dus grip op de uitgaven. Verzekeraars hebben over het algemeen nauwkeurige administraties. Het wil er bij mij niet in dat uitgaven via de AWBZ totaal oncontroleerbaar blijven. Elk zorgkantoor kan een financieel jaarverslag leveren. En het ministerie van VWS zal die jaarverslagen ongetwijfeld ontvangen. Toezicht kan en moet door deze kantoren worden uitgeoefend, ook waar zorgbestuurders de slimme zakenman proberen uit te hangen.

Harry Bisschop, Enschede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.