Effectenbeurs wil omvorming tot vennootschap

Het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs zal nog dit jaar een besluit nemen over een nieuwe bestuursstructuur voor de beurs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op dit moment is de beurs nog een een vereniging. Het bestuur van de vereniging onder leiding van B. Baron van Ittersum voert de dagelijks leiding. De verenigingsleden zijn de banken, de commissionairs en de hoeklieden.

Een woordvoerder van de beurs stelde gisteren dat de hervorming van de structuur op dit moment op de agenda van het bestuur staat. 'Maar de uiteindelijke beslissing kan wel na de zomer vallen.'

De Vereniging voor de Effectenhandel zal bij de omvorming van de beurs tot een naamloze vennootschap (nv) niet worden opgeheven. De vereniging zal vooralsnog enig aandeelhouder worden van de nieuwe vennootschap. Op langere termijn - gedacht wordt aan een periode van drie jaar - zou het mogelijk moeten zijn ook andere aandeelhouders voor de Beurs NV aan te trekken. In eerste instantie zouden de banken of andere grote beursleden ook een eigen belang in de nv kunnen nemen, maar het is niet ondenkbaar dat ook op de beurs genoteerde fondsen een belang zouden kunnen krijgen in de toekomstige Beurs NV.

De nieuwe structuur van de effectenbeurs zal veel lijken op de huidige structuur van de optiebeurs, officieel European Options Exchange (EOE) geheten. Het hoogste orgaan is de Vereniging EOE die ook 100 procent van de aandelen bezit. Maar de Vereniging EOE houdt zich niet bezig met de dagelijkse leiding. De voorzitter van de Vereniging EOE, T. Braakman, functioneert als een soort president-commissaris.

De dagelijks leiding ligt bij een directiecomité dat onder leiding staat van J. Kuiper. De bedrijfsmatige organisatie van de EOE blijkt ook uit het feit dat de optiebeurs veel minder commissies telt dan de effectenbeurs. Leden van de Vereniging EOE moeten daarnaast ook een aandeel kopen.

Toen de beurs en de optiebeurs vorig jaar fusiebesprekingen begonnen, stuitte dit overleg onder meer ook op de grote verschillen in bestuursstructuur.

De nieuwe structuur van de effectenbeurs betekent dat de invloed van de kleine leden op het reilen en zeilen van de beurs op termijn zal verminderen. Zij hebben ook lang vast gehouden aan de huidige verenigingsstructuur.

Overigens verliest de Vereniging voor de Effectenhandel niet alle macht. Als enig aandeelhouder zal zij zich intensief blijven bemoeien met de regelgeving. Maar de dagelijkse leiding komt dan ook bij de effectenbeurs te liggen bij een directiecomité.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden