Effectenbeurs in de ban van samba-crisis

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak heeft woensdag een historische koersval moeten incasseren. Bijna leidden paniekverkopen ertoe dat AEX-index onder de 500-puntengrens uit zou komen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De omzet was enorm. Handelaren kwamen handen tekort om alle orders te verwerken. 'We hebben hier te maken met een mini-crash', verzuchtte een van hen. 'De dag was niet hectisch, het ging gewoon gestaag naar beneden', oordeelt een ander. Zo snel zelfs, dat de handel tegen drieën een kwartier werd stilgelegd.

De onrust op de financiële markten in Brazilië is de grootste aanstichter van de 'samba-crisis' op het Damrak. 'Met de Azië-crisis van het afgelopen jaar nog vers in het geheugen, stappen veel beleggers er dit keer sneller uit', verklaart een handelaar. 'Iedereen denkt: het zal me niet nog een keer gebeuren.' Toch is de enorme koersval van woensdag een overreactie, vindt hij. 'De markten zijn kennelijk toe aan een correctie.'

Met een verlies van 5,4 procent viel het Damrak uit de toon. Frankfurt, Londen en Parijs beperkten het verlies tot ongeveer 3 procent.

Net als maandag werd de financiële sector het zwaarste getroffen. ING verloor meer dan 10 procent op 49 euro. ABN Amro, eigenaar van de Braziliaanse Banco Real, raakte 1,65 euro kwijt op 17,50 euro. Het aandeel Aegon is nu 90,75 euro waard, 5,25 euro minder dan dinsdag.

Opvallend was dat de Midkap-fondsen minder toegaven. De AMX-index verloor 23,66 punten op 604. Ahrend was er andermaal het beroerdst aan toe. De kantoorinrichter, dinsdag ook al uit de gratie, gleed nog eens 1,75 euro verder af tot 17,50. HBG, dat in Duitsland weer op tegenvallers stuitte, daalde 45 eurocent op 9,50.

Randstad hield zich redelijk staande. Het uitzendconcern kalfde acht eurodubbeltjes af op 40,20. Beleggers hadden de winststijging met bijna 30 procent in 1998 die de onderneming voor beurs bekendmaakte al verwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden