Nieuws Klimaatakkoord

Effecten Klimaatakkoord op koopkracht en milieu al week voor verkiezingen bekend

Tegen de verwachting in maken de planbureaus nog vóór de statenverkiezingen bekend hoe het concept-Klimaatakkoord van voormalig VVD-leider Ed Nijpels uitpakt voor de Nederlandse broeikasgasemissies en de koopkracht van huishoudens. 

Juli vorig jaar presenteerde Ed Nijpels de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord in Den Haag. Beeld ANP

Op 13 maart, precies een week voor de verkiezingen, presenteren het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) hun conclusies. Door deze planning kan het klimaatbeleid een brisant thema worden in de laatste dagen van de verkiezingscampagne.

De doorrekening van het PBL moet uitwijzen of de voorstellen van de vijf klimaattafels volstaan om de nagestreefde reductie met 49 procent van de CO2-uitstoot in 2030 te halen. Het CPB berekent hoe de kosten van de maatregelen neerslaan bij bedrijven en gezinnen. Dit is politiek zeer gevoelige materie, omdat de vier coalitiepartijen zeer verschillend denken over het klimaatbeleid. De oppositie kan de resultaten van de doorrekeningen nu voor de verkiezingen nog aangrijpen om de coalitie onder vuur te nemen, bijvoorbeeld als het PBL van mening is dat de voorgestelde maatregelen voor de industrie te weinig zoden aan de dijk zetten. Aan de andere kant: mochten de planbureaus het tegenovergestelde concluderen, dan kan de coalitie daar juist haar voordeel mee doen.

Of de coalitie blij is met deze ‘timing’ is twijfelachtig. Premier en VVD-leider Mark Rutte leek er onlangs tijdens een tv-optreden in Buitenhof vanuit te gaan dat de planbureaus pas na de verkiezingen klaar zouden zijn. Het kabinet heeft al laten weten voor de verkiezingen sowieso geen besluiten te zullen nemen over concrete milieumaatregelen, maar die worden nu vlak voor de verkiezingen op 20 maart waarschijnlijk wel onderwerp van de campagnes. De PvdA heeft het PBL vorige week gevraagd ook de effecten van een CO2-heffing voor de industrie door te rekenen, een optie die niet voorkomt in het concept-Klimaatakkoord. Het PBL weet pas later deze week of het lukt om ook die doorrekening op 13 maart te presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden