'Effect van ontslagen bij SBS6 onderschat'

De negatieve publiciteit die het ontslag van drie beeldbepalende presentatrices van nieuwsprogramma Hart van Nederland met zich meebracht, is dit jaar een 'harde les' geweest voor SBS-programmadirecteur Remko van Westerloo. 'Dat hebben we verkeerd gedaan. We hebben onderschat wat dit zou doen met de sympathie van onze kijkers voor SBS.'


De dagelijkse nieuwsshow, al vanaf het begin van SBS 6 in 1995 het vlaggenschip van de commerciële zender, verloor dit jaar een significant deel van haar vaste kijkers. Uit cijfers van KijkOnderzoek blijkt dat er in 2012 per uitzending gemiddeld bijna 200 duizend mensen minder keken dan in 2011. Van dagelijks ruim 1 miljoen kijkers, naar nu gemiddeld 850 duizend. Een fors verlies voor het ankerpunt van de zender, die al jaren te kampen heeft met tegenvallende kijkcijfers. Hart van Nederland wist tot nu toe juist ongeschonden uit de strijd te komen.


Van Westerloo laat weten dat er op kijkersverlies was gerekend. 'We hebben Hart halverwege dit jaar behoorlijk vernieuwd, dus we hielden er rekening mee. Maar wat we wel onderschat hebben, is wat het gedwongen vertrek van de drie vaste gezichten heeft betekend voor onze vaste kijkers', erkent de programmabaas nu. Vertrouwde gezichten Cilly Dartell, Milika Peterzon en Maureen du Toit werden in de zomer ontslagen. 'De gigantische stroom aan negatieve publiciteit zagen we niet aankomen.'


Van Westerloo denkt dat dit, naast de mindere resultaten van de zender als geheel, mede heeft gezorgd voor een daling van het aantal kijkers. 'We dachten in één klap de pijn te kunnen pakken, maar de publiciteit nam toch een loopje met ons. En negatieve publiciteit is heel beeldbepalend.'


Het ontslag zal niet worden teruggedraaid. Hij denkt dat de kijkers langzaam weer terug zullen komen bij de 'opgefriste' nieuwsrubriek.


Komend seizoen brengt SBS op vrijdagen Bloed, Zweet en Tranen, De kinderen Hazes, Danny de Munk en Gerard Joling gaan op zoek naar een zingende volksheld.


Verder duikt Rob Geus duikt in Drekwerk in de wereld van 'de meest vieze beroepen' en brengt Alberto Stegeman Gestalkt!. Op stapel staat verder Opgelicht in het buitenland met Kees van der Spek, voormalig eindredacteur van Peter R. de Vries.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden