Nieuws

Effect hoge besmettingscijfers ook zichtbaar in het ziekenhuis

De belangrijkste coronacijfers van donderdag: de opnamecijfers zijn in een week tijd ruim verdubbeld, een duidelijk gevolg van de nieuwe besmettingsgolf. De meldingen blijven ondertussen ook oplopen, het RIVM rapporteert ruim 11 duizend positieve testen in een dag.

Een ic-patiënt wordt overgeplaatst naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Beeld ANP
Een ic-patiënt wordt overgeplaatst naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.Beeld ANP

Opnamecijfers beginnen op te lopen, ruime verdubbeling in week tijd

De aantallen nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis beginnen op te lopen. Het afgelopen etmaal kwamen er 38 nieuwe patiënten bij, het hoogste aantal in een maand tijd. Het aantal nieuwe opnamen is de afgelopen week ruim verdubbeld naar gemiddeld 19 per dag. Er worden relatief vooral meer twintigers opgenomen, blijkt uit de laatste opnamecijfers naar leeftijd van Stichting Nice. In de week tot 11 juli werden 19 personen tussen de 20 en 29 jaar opgenomen, aanzienlijk meer dan de week ervoor, toen het er nog maar 4 waren. Op de intensive care zijn in een week tijd in totaal 17 patiënten opgenomen, tegenover 6 een week eerder. De bezetting in de ziekenhuizen is vooralsnog laag, maar het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht een verdere toename. Op donderdagmiddag lagen er 230 patiënten vanwege covid-19 in het ziekenhuis, 34 meer dan vorige week. Van deze patiënten zijn er 72 opgenomen op intensivecareafdelingen, iets minder dan de 90 van een week eerder.

Ruim 11 duizend besmettingen gemeld, groeitempo iets afgenomen

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland blijft oplopen. Op donderdag kwamen de meldingen voor de eerste keer sinds december 2020 boven de 11 duizend uit. Wel is het groeitempo na een extreme piek van 580 procent op weekbasis iets aan het afnemen. De afgelopen week zijn gemiddeld 9.200 besmettingen per dag geregistreerd, een toename van 302 procent vergeleken met week eerder. De drukte in de GGD-teststraten neemt ook toe; dagelijks worden gemiddeld 61 duizend personen getest, een ruime verdubbeling sinds vorige week. Inmiddels krijgt 14,6 procent een positieve uitslag, het hoogste percentage sinds begin november. Dit betekent dat het hogere aantal meldingen niet alleen komt doordat meer mensen zich laten testen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden