Eexterveenschekanaal heeft geen school, geen winkel, geen kabel Dorpje kan asielzoekers er niet bij hebben

Opwinding en verslagenheid. Vertwijfeling en spontane huilbuien. Alle emoties waarover de mens beschikt, passeren vrijdagochtend de revue in een bovenzaaltje van dorpshuis De Kiep....

WIO JOUSTRA

Van onze verslaggever

Wio Joustra

EEXTERVEENSCHEKANAAL

Het is de ochtend na de avond, waarop de raad van Anloo in een extra vergadering heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum naar het dorp. Met de kleinst mogelijke meerderheid van zeven tegen zes stemmen: PvdA en VVD voor, Combinatie Zanddorpen en Gemeentebelangen tegen.

Burgemeester R. W. Munniksma vindt het beperkte draagvlak teleurstellend, maar vertrouwt op een constructieve opstelling van de twee opponerende raadsfracties. A. Haarsma, regiomanager Verwerving en Bestuurlijke Samenwerking van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in de drie noordelijke provincies heeft alle vertrouwen in 'de grote omslag die tot een loyale houding van de plaatselijke bevolking' zal leiden.

De wens lijkt voor beide bestuurders de vader van de gedachte te zijn. De verslagenheid in Eexterveenschekanaal mag dan groot zijn, de strijdbaarheid keert terug. Dorpsbelangen neemt een juridisch adviseur in de arm. Dat doet ook het handjevol particulieren van buiten het dorp dat reeds een bungalow heeft gekocht op Aqualanda, het mislukte recreatiepark dat moet worden omgetoverd in een asielzoekerscentrum voor 275 mensen, met een uitloop naar vierhonderd.

De inwoners van het dorpje willen in beroep gaan tegen de wijziging van het bestemmingsplan. In eerste instantie bij de provincie Drenthe, maar desnoods tot aan de Raad van State toe. Het is 'absoluut niet uit racistische motieven' dat ze er tegen zijn. Integendeel, het is juist het gebrek aan voorzieningen - 'een paardenbak en een tennisbaan' - dat de commotie over de komst van het asielzoekerscentrum teweeg heeft gebracht.

Voor of tegen, in ieder geval lijkt de kwestie-Eexterveenschekanaal het nut van een politiek debat over de grootte van asielzoekerscentra in relatie tot de plaatselijke bevolking aan te tonen. Duitsland bijvoorbeeld kent een regeling waarbij een asielzoekerscentrum niet meer tijdelijke bewoners mag huisvesten dan 10 procent van de plaatselijke bevolking.

Eexterveenschekanaal zou je een dorp van niks noemen als daarmee niet de trots van de bevolking werd gekrenkt. Er is geen school, geen winkel, geen kabel. Een brief moet in een belendend dorp gepost worden. Gesport wordt er in twee buurdorpen, Bareveld en Annerveenschekanaal. Er zijn geen sociaal-medische voorzieningen. De drie huisartsen in het verzorgingsgebied Wildervank hebben grote bezwaren tegen de komst van het asielzoekerscentrum. Een verdubbeling van het inwonertal van Eexterveenschekanaal kunnen ze er niet bij hebben.

De gemeente Anloo roemt de voorzieningen in De Kiep: een creativiteitsruimte, een bar/soosruimte, vergaderlokalen en een peuterspeelzaal. Ook van openbaar vervoer is Eexterveenschekanaal niet verstoken.

Het zijn dit soort tegenwerpingen van de gemeente die meer dan 90 procent van de bevolking danig frustreert. De inwoners vinden dat niet naar hun argumenten wordt geluisterd en dat de zaak tussen gemeente, COA en projectontwikkelaar A. Vegter is voorgekookt.

Aqualanda is een luchtkasteel gebleken. Er hadden volgens de oorspronkelijke plannen al lang een stuk of vijftig recreatiebungalows verkocht moeten zijn, maar de verkoop is nooit echt van de grond gekomen. Maar wat schrijft directeur Vegter van Bouw- en Exploitatiemaatschappij De Hondsrug aan het college van B en W van Anloo op 18 december 1995?

'Via de buitenbocht van een asielzoekerscentrum worden op de langere termijn zowel de bewoners van Eexterveenschekanaal als de regio voorzien van een recreatiecentrum van hoge kwaliteit. Uw gemeente maakt de weg vrij naar een positieve woon- en werkontwikkeling rond Eexterveenschekanaal tot ver na het jaar 2000.' Ze zouden in De Kiep best willen lachen om deze op drijfzand gebaseerde fantasie. Maar ze zijn er te verdrietig voor.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden