Eeuwige underdog

Het ging net zo lekker met Ben Affleck, maar nu is hij op Twitter weer het lachertje. Wat heeft hij misdaan?

FLOORTJE SMIT

Floortje Smit, filmrecensente, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur

Dat moet voor Ben Affleck wel even slikken zijn geweest. Wat is er in hemelsnaam gebeurd? Een half jaar geleden stond de acteur/regisseur nog op het Oscarpodium, nadat hij met zijn Argo een monsterzege had behaald bij de belangrijke filmprijzen. Iedereen wílde hem zien winnen; zijn legendarische filmflops als Gigli en Jersey Girl leken vergeten; filmcitaat 'Argo fuck yourself' werd bijgeschreven in de geschiedenisboekjes.

Nu, zes maanden later, is hij opeens weer veelbesproken op Twitter. Of tenminste: #batfleck was de afgelopen dagen trending topic. En als de voormalige helft van 'Bennifer' iets heeft opgestoken van zijn relatie met Jennifer Lopez, is het dit: als mensen geinige woordspelingen gaan maken met je naam, is het mis.

Wat voor vreselijks heeft Affleck dan op zijn geweten? Hij heeft de rol van Batman aangenomen. Hij gaat de getormenteerde vleermuis-superheld spelen in een film van Zack Snyder die Batman en Superman voor het eerst zullen verenigen. 'Affleck heeft het acteertalent om een gelaagd portret neer te zetten van een man die ouder en wijzer is dan Clark Kent en die de littekens heeft van een doorwinterde misdaadbestrijder, maar die zijn charme heeft behouden', aldus regisseur Zack Snyder.

Inderdaad: niets aan het handje, zo op het oog. Affleck heeft precies de juiste mix van gladjes en doorleefd, wereldberoemd en onopvallend tegelijk, zou de onafhankelijke buitenstaander zeggen. Maar die heeft dan niet Daredevil gezien - de film waaruit bleek, voorzichtig uitgedrukt, dat gemaskerde superhelden niet bepaald Afflecks forte zijn (een leuke rol als Christopher Reeves in Hollywoodland (2006) ten spijt).

Eerst kwamen de Twittergrappen (Matt Damon als Robin!). Daarna de petitie tegen Ben Affleck - ondertekend door tienduizenden mensen. En een smeekbede aan president Obama om de beslissing van Warner Bros onwettig te maken.

Nu zijn stripfans - zeker gemobiliseerd via zo'n gein-medium als Twitter - dol op zeiken. Niets is goed. In 1989 al, komiek Michael Keaton als Batman? Waardeloos idee! 2012, die brave Anne Hathaway casten als stoeipoes Catwoman? Schande! Heath Ledger, de homoseksuele cowboy uit Brokeback Mountain, als The Joker? Dat kan alleen maar op een fiasco uitlopen.

Laten we zeggen dat deze groep zich niet bepaald heeft onderscheiden door een scherp oog, diepgaand inzicht en een excellent voorspellend vermogen.

Bovendien is de underdogpositie iets dat Ben Affleck ligt - hij ontworstelde zich aan zijn historisch slechte rollen en revancheerde zich met de regie van Gone Baby Gone, The Town en vooral Argo. Maar misschien is dat wel het probleem. Precies dit is 'zijn verhaal', zijn versie van de Amerikaanse droom: van lachwekkend acteur naar regisseur om rekening mee te houden.

Dan moet hij natuurlijk niet opeens een rol aannemen die zijn regiecarrière op pauze zet. Of hij nu worstelt met die beroemde faalangst na zo'n enorme Oscarzege, als stripfan een langgekoesterde jeugdwens in vervulling brengt, verlangt naar een iconische rol die hem ook als acteur weer op de kaart zet, of gewoon lekker wil cashen: het voelt als overmoed.

Wie on top of the world is moet niet alles willen natuurlijk. Hij is Superman niet.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden