Eeuwig zomer

Forever Summer - niet iedereen zal ervan willen weten. Schuilt het allerpuurste zomergevoel niet in het besef van de eindigheid van het jaargetijde?...

Aan ministersdochter Lawson - ze is haast te mooi om waar te zijn - kleeft inmiddels een smetje. De Londense ex-journaliste zei aanvankelijk dat ze voor haar tv-programma's, opgenomen in de eigen keuken, net zo kookt als anders en dat de gerechten creaties zijn van haarzelf - beweringen die The Times in twijfel trok. Volgens de krant had Lawson een bedrag van tweeduizend pond over voor tien recepten die ze overnam van chefkok Skye Gyngell, een vriendin.

Alleen zomerse spijzen dus in Forever Summer; de beperkingen die het trouw volgen van de seizoenen met zich meebrengen liggen Lawson niet. Het kost haar te veel tijd om 'met een mandje aan de arm' op zoek te gaan naar de ingrediënten die zojuist op natuurlijke wijze zijn gerijpt. Niet vergeten: recepten zijn nooit een blauwdruk, in het beste geval reiken ze de gebruiker ideeën aan. En de recepten in haar nieuwe, vierde boek zijn, 'als altijd', afkomstig van vrienden en familieleden, of 'het resultaat van de ingeving om dit eens met dat te combineren'.

De inspiratie voor deze Italian Beetroot Salad vond Lawson in Jane Grigsons Vegetable Book. Koop acht flinke of zestien kleinere gekookte bieten in vacuümverpakking (zelf koken duurt uren), maar geen in azijn ingelegde.

Snijd een geschilde rode ui in ragdunne ringen en laat ze minstens een kwartier in 30 ml rodewijnazijn marineren.

Snijd de bieten in plakken, rangschik ze op een schaal, verdeel de uienringen (en de azijn) erover. Besprenkelen met twee eetlepels olijfolie, bestrooien met drie eetlepels gehakte verse muntblaadjes en wat (zee)zout).

Lawson sluit af met het hoofdstukje Drinks. Met cocktails als de piña collada, Tom Collins en een tritsje andere klassiekers. Ze is er evenmin te beroerd voor om nog even de Campari soda uit te leggen (100 ml Campari op 200 ml soda).

De kiwitini. Laat de blender een papje maken van 25 ml ijskoude wodka, 50 ml gekoelde droge vermouth en een geschilde kiwi.

Moscow Mule. Schenk in een hoog glas 45 ml gekoelde wodka en het sap van een halve limoen. Rasp er wat verse gemberwortel overheen en vul het glas bij met ijskoud gemberbier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden