Eeuwig levenPieter Cnoops

Eeuwig leven: Pierre Cnoops (1938-2018), de bekendste buutreedner van Nederland

Willem Duys ontdekte hem en daarna lag heel Nederland aan zijn voeten. Pierre Cnoops maakte het vak van buutreednen bekend in Nederland.

Peter de Waard
Pierre Cnoops. Beeld Spaarnestad Photo
Pierre Cnoops.Beeld Spaarnestad Photo

‘Ik ga niet langlaufen, maar lang saufen’, zo luidde een van zijn klassieke grappen. Pierre Cnoops was Limburgs bekendste buutreedner – carnavalscabaretier – en wist met dit genre een nationale bekendheid te worden. Met zijn droge humor, briljante mimiek, perfecte timing, brilletje en carnavalsoutfit verwierf hij in de jaren zeventig en tachtig ook boven de rivieren een grote schare fans. Later maakte hij zelfs internationale tours langs Nederlandse clubs in Singapore, Kaapstad en Curaçao.

Hij was nog altijd actief in Limburg. Pas deze zomer kondigde hij aan te stoppen. Af en toe begon zijn geheugen hem in de steek te laten, waardoor de optredens niet meer zo perfect waren. ‘Dat wilde hij niet’, zegt zijn zoon Jean-Pierre Cnoops. Zijn laatste optreden was in februari 2019 gepland in Reuver op Vastelaovend wie Toen.

Onverwacht

Cnoops overleed onverwacht op zaterdag 1 december na een hartinfarct. ‘Twee weken daarvoor was hij nog bij een cardioloog geweest en die zei dat hij het hart had van een 18-jarige’, aldus zijn zoon. Cnoops werd 80 jaar en wordt behalve door Jean-Pierre overleefd door zijn echtgenote Toos en zijn andere zoon Gerald.

Hij werd geboren in Maasbracht, waar hij zijn hele leven zou blijven wonen. Hij was een van de zes kinderen van Mathieu Cnoops, een Limburgse boer, die al bekendheid genoot als carnavalsspreker in een tijd dat een conference uit een ton (of ‘buut’) nog niet zo bekend was. Pierre die bij de fanfare en de toneelvereniging uitblonk als humorist, werd ook gevraagd acts te gaan doen op de buutavonden die in de jaren vijftig ontstonden tijdens de carnavalsperiode.

Hij bleek een natuurtalent. In 1962 werd hij de allereerste winnaar van de door de Limburgse Vereniging Karnavals Artiesten georganiseerde buutkampioenschappen. Hij werkte toen als postbesteller bij de PTT. Karel Fiddelers, de huidige voorzitter van de vereniging, zegt dat Willem Duys hem tijdens een optreden in Eijsden zag. ‘Die haalde hem tot twee keer toe naar zijn programma Voor de Vuist Weg.’ Mies Bouwman, André van Duin en de Mounties vroegen hem daarna ook voor hun shows. Hij was tien jaar lang te gast bij Karel Prior in zijn radioshow Kom eens langs in…

Verhalenverteller

In 1971 won hij voor de derde keer de titel op het jaarlijkse buutkampioenschap. Fiddelers: ‘Hij won de titels met telkens een ander typetje: jager, architect en douanier. Hij vertelde dan gewoon de belevenissen van zo iemand. En uiteindelijk kwam hij dan met een mooie clou. Hij hoefde geen moppen te vertellen. Hij hoefde alleen het verhaal te vertellen.’

Uiteindelijk had hij zoveel werk – met name ook bedrijfsfeesten – dat hij het hele jaar door het land toerde. Hij speelde zelfs in de geflopte film Doodzonde met Willeke van Ammelrooy en had ook een rol in een uitvoering van de operette Die Fledermaus door André Rieu sr., vader van violist André Rieu.

Jean-Pierre Cnoops: ‘Hij trad ook een keer op voor de centrale directie van de PTT in Den Haag. En die waren verbaasd dat hij het kon combineren. ‘Dat moet je niet meer doen’, zei de hoogste baas. ‘Ik zorg wel dat je een kantoorbaantje voor halve dagen krijgt’.’ Ook nadat hij met de vut was gegaan bleef hij in Limburg populair.

In 2004 vierde hij zijn 4 x 11-jarige jubileum als buutreedner. Hij werd zowel Limburger van Verdienste als ereburger van Maasbracht. Veolia, voormalig spoorvervoerder in Limburg, vernoemde een treinstel naar hem.

Cnoops was in Maasbracht ook altijd maatschappelijk betrokken. Hij sponsorde lokale verenigingen en zorgde ervoor dat een zwager van hem in de missie in Brazilië een eigen kerk kon bouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden