Eeuwenoud paardenmassagraf ontdekt

Archeologen hebben in het Limburgse plaatsje Borgharen, vlakbij Maastricht, een groot massagraf met de resten van 35 tot vijftig paarden uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt. Het is voor het eerst dat in West-Europa een massagraf met zoveel paarden is gevonden.

Dat maakte het Consortium Grensmaas dinsdagmiddag bekend. Mogelijk zijn de paarden gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), of bij de belegering van Maastricht in 1673 door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV.

Unieke vondst

De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter. Van de dieren werden de nagenoeg volledige skeletten blootgelegd. In het massagraf werden ook hoeven, maar geen paardentuig gevonden. Archeo-zoöloge Jessica Grimm van Archeodienst noemt het ‘een vondst die z'n weerga niet kent in West-Europa’.

Mogelijk is er een verband met de vondst van resten van Franse soldaten enkele jaren geleden nabij de Maasoever in Borgharen, niet ver van de huidige vindplaats van het paardengraf. Dat zegt archeologe Angela Simons van het bureau Hazenberg Archeologie, dat de opgravingen coördineert in opdracht van het Consortium Grensmaas. Dat het toen om Franse soldaten ging, bleek uit de vorm van de gevonden uniformknopen.

Enkele weken geleden ontdekt

De vindplaats van het paardengraf, bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat in Borgharen, wordt in de toekomst ontgrind door het Consortium Grensmaas. Standaard wordt voorafgaand aan de ontgrondingen archeologisch onderzoek uitgevoerd. Archeodienst, die in opdracht van het consortium het archeologisch onderzoek uitvoert, ontdekte het paardengraf enkele weken geleden. Bij de opgravingen is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort nauw betrokken.

De paardenresten worden bewaard en nader onderzocht. Donderdagavond geven archeologen voor belangstellenden een rondleiding door het gebied.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden