Eetfestijn

Kan het, smakelijk eten op een festival? V nam de proef op de som. De conclusie: het wordt steeds beter.

Zijpe Stijl

www.devluchthaven.nl

Bijzonderheden?

Zijpe Stijl, dat zijn Teun en Asher die ook werken bij visrestaurant De Vluchthaven in Bruinisse, aan het water de Zijpe. Hun motto: met respect en liefde omgaan met ingrediënten, gerechten en gasten. Dus met 'Zijpe stijl'.

Wat maken ze?

Vis. Broodjes makreel. Gekookte mosselen. Scheermessen op de barbecue. Oesters. Allemaal supervers, uit de Oosterschelde, Noordzee en Waddenzee. En alle andere ingrediënten zijn biologisch.

Wat hebben we geproefd?

Scheermessen naturel van de grill: supersimpel, eerst om en om op een gloeiendhete barbecue en dan een vinaigrette met rode ui, biologische olijfolie en peterselie erover. Niks meer mee doen, alleen de beesten uit hun schelp tillen en genietend oppeuzelen. De variatie met tomaat en basilicum is ook erg goed, hoorden we.

Fish & chips, van perfecte boterzachte scholfilet in een krokant jasje: je prikt je vork erin, een wolkje stoom en de vis smelt in je mond. De biologische friet is bijna even lekker als bij Pomms'.

Het lekkerst:

de scheermessen

Prijzen:

vanaf 3 euro

Cijfer:

9

buskruid

www.buskruid.com

Bijzonderheden?

Jessica, de eigenares, werkt vanuit een oude Duitse Daf-brandweerbus die is omgebouwd tot complete mobiele keuken. Vandaar de naam.

Wat maken ze?

Verse soepen en salades, grotendeels vegetarisch en van seizoensgroenten. Ze verkopen op festivals ook warme Engelse 'pies', pasteitjes, met en zonder vlees, van een ambachtelijke pasteimaker.

Wat hebben we geproefd?

De minestronesoep: heldere tomatenbouillon, verse groenten, kikkererwten, peterselie. Lekker licht en knapperig, maar een tikje flauw: er staat wel altijd zout en peper klaar.

Couscoussalade met olijven, paprika, munt, komkommer, koriander en zelfgemaakte tzaziki: top, fris en kruidig.

Wortel-gember-kokossoep met zoete aardappel, knoflook en chiliflakes: verrukkelijk, exotisch met een 'crunch' van de verse gember.

Het rundvleespasteitje en de Thaise kippastei: allebei lekker pittig en erg Engels.

Het lekkerst:

De wortel-kokossoep.

Prijzen:

Tussen de 4 en 5 euro

Cijfer:

8

The Good Life

www.livethegoodlife.nl

Bijzonderheden?

Alex en Siobhan hebben een oude Bedford-ijswagen omgebouwd tot mobiele keuken. Alles wat The Good Life maakt, is biologisch en op basis van 'foodpairing', wat zorgt voor gezonde en verrassend lekkere combinaties.

Wat maken ze?

Superverse sandwiches, wraps, smoothies en biotosti's.

Wat hebben we geproefd? De tosti met biokaas, gedroogde ham en knoflookolie: knapperig, pikante ham, de beste tosti in tijden!

De -roze!- wrap met geitenkaascrème, rabarber, rode bietengelei, sinaasappelrasp en sla: wauw! Lekker fris en een perfecte balans tussen zoet, zuur en pittig.

De sandwich met mascarpone, rauwe ham, walnoten, appel en sla: donker stevig brood met veel smaak. De noten en ham houden van elkaar en de appel maakt het lekker fris.

De sandwich met jong belegen kaas, mascarpone, komkommer en perenpickles: zelfde lekkere brood, peren zijn verrassend pittig-zoet, maar daardoor valt de kaas wat weg.

Het lekkerst:

De wrap met geitenkaas en rabarber.

Prijzen:

alles ongeveer 6 euro.

Cijfer:

8

Açaí

www.acai-events.nl

Bijzonderheden?

Joost van Açaí (spreek uit: Aa-saa-jie) werkt vanuit de superfood-gedachte: bepaalde soorten voedsel bevatten zoveel goede stofjes, dat er een gezondheidsclaim aan wordt gehangen. Niet wetenschappelijk bewezen, maar wel reuze populair. En lekker ook, als het aan Açaí ligt.

Wat maken ze?

Zo biologisch, duurzaam, fairtrade en gezond mogelijke smoothies, 'fruitmeals' (gepureerd vers fruit) en bagels.

Wat hebben we geproefd?

De bagel met chiazaadjes-tomaten-tapenade: lekker! We proeven weliswaar geen chiazaadjes, maar dat schijnt zo te horen. De bagel met hummus is stevig en prima in balans met de koriander. En tenslotte een fruitmeal: açaí-banaan met guarana en krokante muesli, te eten als bijvoorbeeld ontbijtje. Fris en zoet, maar niet té, de muesli is lekker krokant en de portie enorm. Daar kan je wel even op doorfestivallen.

Het lekkerst:

de fruitmeal.

Prijzen:

Tussen de 5 en 7 euro.

Cijfer:

8

Just like your mom

www.justlikeyourmom.com

Bijzonderheden?

Just like your mom heeft als ondertitel 'We'll take good care of you'. Ze zijn begonnen als toursupport-bureau voor bands en kwamen er achter dat de gemiddelde band meestal behoorlijk armzalig eet. Dat kunnen wij beter, bedacht initiatiefnemer Etjen, en dus is hij zelf gaan koken.

Wat maken ze?

Veganistische (dus zonder iets van een dier) burgers, wraps, verse soepen, pastasalades, fruitsalades en cupcakes.

Wat hebben we geproefd?

Wortel-gember-kokossoep: de smaak is prima en de luchtige sojaroom verrast. Deze soep is weer heel anders en milder dan de wortel-gember-kokossoep van The Good Life.

De BBQ-burger: prima maar beetje droog broodje, sla, ui, erg goede saus, met daartussen een Alpro-burger. Het idee erachter: zo kun je 'm thuis namaken.

De kebab-wrap is verbazingwekkend lekker: de kebab is gemaakt van wheaty, een veganistische vleesvervanger en samen met de knoflooksaus op sojabasis en frisse koolsalade smaakt dat top. De pastasalade met tomaat, pijnboompitjes en basilicum is wat flauw, maar de chocolade cupcake een genot voor chocoholics.

Het lekkerst:

De kebab-wrap

Prijzen:

tussen de 2 en 7 euro

Cijfer:

8

Pomms'

www.pomms.nl

Bijzonderheden?

Op evenementen betaal je veel geld voor vies eten: dat moet anders kunnen, vonden Pomms's Ruud en Niels. Dus gingen ze aan de slag met biologische ingrediënten en bedachten hun eigen kroketrecept. Ze hebben duizenden kroketten gemaakt voordat ze tevreden waren.

Wat maken ze?

Dikke frites van ongeschilde, biologische aardappels met zelfgemaakte mayonaise; biologische kroketten volgens eigen recept met vlees van vrij rondlopende Brabantse koeien.

Wat hebben we geproefd?

De friet: het was zompig weer en daardoor waren de frieten niet zo knapperig als ze meestal zijn, verzekerde een festivalganger ons. Maar ze waren nog steeds ruim knapperig genoeg, lekker grof met heel veel smaak en de mayo was, zoals het hoort, lekker zuur en geen zoete kledder.

De kroketten: knapperige knisperkorst en warme, dikvloeibare vulling van een goeie bouillon met veel vlees en verse kruiden zoals selderij en lavas. Simpel: topkroketten!

Het lekkerst:

de kroketten

Cijfer:

9

I scream for icecream

www.iscreamforicecream.nl

Bijzonderheden?

Marleen maakt, draait en schept haar ijs helemaal zelf, van biologische vruchten. Ze gebruikt bijvoorbeeld biologische citroenen uit Italië voor haar citroenijs: de limoncellofabriek gebruikt de schillen, het vruchtvlees gaat naar I scream for Icecream.

Wat maken ze?

IJs dus.

Wat hebben we geproefd?

Suikervrij frambozenijs gemaakt met stevia in plaats van suiker, mango-ijs en citroenijs. De structuur was prachtig, ook van het suikervrije ijs. Bijzonder, want ijs heeft daarvoor eigenlijk suiker nodig. Ook proef je niet dat het suikervrij is: volgens Marleen kan dat alleen maar met frambozen, bij alle andere vruchten overheerst de steviasmaak. Het mango- en citroenijs is zo zachtsmeltend dat het wel roomijs lijkt en smaakt bovendien geweldig goed naar mango en citroen. Niks chemisch aan.

Het lekkerst:

Suikervrij frambozenijs, mango-ijs, citroenijs.

Prijzen?

2 euro per bolletje.

Cijfer:

8

Hier en Daar

www.hierendaar.nu

Bijzonderheden:

Chris en zijn team komen ook Hier en Daar, in hun oude Volkswagenbus (daar zetten ze de koffie) met dat schattige caravannetje erachter. In die caravan bakken ze de cakes. Als je even spiekt, zie je ze achter de caravan het beslag mixen.

Wat maken ze?

Duurzame koffie. En thee. En cake, zoals wortel-walnootcake, chocolade-bietencake en bananencake.

Wat proeven we?

Filterkoffie en espresso. En die zijn allebei lekker. De koffie heeft geen officieel keurmerk, maar ze weten ons wel van de duurzaamheid te overtuigen. De precies goed gebakken, zachte chocolade-bietencake smaakt vooral verrukkelijk naar pure chocolade en stemt ons heel mild, alleen het roze bietenglazuur had niet gehoeven.

Het lekkerst:

de koffie. En de bieten-chococake.

Prijzen?

Vanaf 2 euro.

Cijfer:

8

The Food Line-up

Hoe krijg je zoveel prima eten bij elkaar op één festival? Al deze cateraars waren gecontacteerd door de 'food bookers' van The Food Line-up (www.thefoodlineup.nl), een bedrijfje van zes jonge mensen dat het eten voor festivals en (bedrijfs)evenementen verzorgt: alleen als het goed is gemaakt, heel lekker is en liefst nog duurzaam ook.

Lees verder op pagina V10

Waar nog meer?

Nog meer...

We hebben niet alles kunnen proeven: zo was er nog veel meer lekkers voor vegetariërs (dat overigens ook door niet-vegetariërs werd gewaardeerd), roemden drie hese meisjes de couscoussalade met pittige worstjes van De Eetfabriek en gingen vleeseters uit hun dak van de biologische braadworsten met koolsalade van worstmakers Brandt en Levie. Enthousiaste festivalgangers stuurden ons ook naar de imposante rij van Grill 'n Smoke, waar mannen met testosteronuitstraling vurige burgers stonden te bakken. Helaas, de onze was nog rauw van binnen en dat is jammer voor 7 euro. En wees niet bang: er was ook bier. Maar wel uit plastic statiegeldbekers.

augustus, The Color Run, Zwolle/Utrecht; 20 juli, BuitenWesten, Westerpark Amsterdam; 21 juli, Milkshake, ook in het Westerpark; 27 juli, EdelWise, Rembrandtpark, Amsterdam; 10 augustus, Buitenspelen, Amsterdam-zuid en Appelsap, Oosterpark, Amsterdam; 11 augustus, Strafwerk, Amsterdam: 14 september, Muddy Mate, Spaarnwoude; 22 september, Dam tot Damloop, Amsterdam/Zaandam. Açaí staat ook op Lowlands (16 t/m 18 augustus), Just like your Mom op Pukkelpop (15 t/m 17 augustus).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden