Eetbare bloemen

Een grappig kinderboekje uit de jaren vijftig gaat over Isabella het paard. Deze knol had genoeg van haar beestachtige leventje en wilde een dame worden....

Uit deze onvergeeflijke faux-pas bleek dat Isabella geen dame was. Echte dames eten geen bloemen. Althans dat dacht men in de jaren vijftig. Tegenwoordig zijn eetbare bloemen helemaal in de mode.

Toeleverancier ISPC verkoopt zo'n 7.500 bloemen per week, voornamelijk aan restaurants. Dat professionele koks gretig gebruik maken van eetbare bloemen, is niet verwonderlijk. Tot voor kort sneden koks nog roosjes van tomaat en anjers van radijs. Een tijdrovend werkje en dat alleen voor de versiering. Eetbare bloemen bleken een uitkomst.

Ook thuis zijn mensen bloemen gaan eten. Groothandelaar Windig AGF: 'In de laatste twee jaar is die omzet verdrievoudigd. Aan groentedetailhandelaren verkopen wij nu zo'n zestienduizend eetbare bloemen per week.' In feite verkochten groenteboeren altijd al eetbare bloemen: bloemkool, broccoli en artisjok bijvoorbeeld. Kappertjes en kruidnagels zijn niets anders dan bloemknoppen. Maar dat de groenteboer naast aardappelen ook chrysanten, viooltjes en rozen heeft, is iets nieuws.

Damesbladen propageren het eten van bloemen als een 'leuk idee'. Ze beschrijven hoe bloemen in de keuken van pas komen. Je kunt ze versuikeren door ze te besmeren met eiwit en te bestuiven met poedersuiker, waarna je er taarten mee kunt versieren. Met rauwe bloemen kun je een salade opfleuren. In gelei, soep, ijs, en cocktails gaan sierbloemen als de roos, oostindische kers, daglelie, anjer, dahlia, mimosa, fuchsia, viooltje en de tulp. In Nederland vind je bloemen zelfs op pastagerechten (spaghetti ai tulipani).

Niet alle bloemen hebben veel smaak, maar die van tuinkruiden zeker wel. Let op als ze gaan bloeien. Van rozemarijn, tijm, salie, lavendel, marjolein, basilicum, munt, koriander, kervel, dille, anijs, bernagie, bergamot, scharlei en andere kruiden, zijn de bloemen niet te versmaden. Het afplukken van bloemen bevordert bovendien de groei van het gebladerte. Ook bloemen van groentes zijn mooi en lekker. Boerenkool, rode kool, venkel, ui, prei, knoflook en daslook, hebben goed eetbare bloemen. Van aardappel en tomaat zijn de bloemen echter giftig. Bloemen van courgette, oostindische kers en tulp, worden vaak gevuld, met vleesgehakt of een groenteprutje.

Als de zon nog even doorzet, bloeien er straks weer volop wilde bloemen. Vooral aan wilde kruiden en bloemen is bijgeloof verbonden. Eet de eerste drie madeliefjes die u in het voorjaar ziet, en u zult een jaar lang geen kiespijn krijgen. Lavendel weert de duivel. Met verschillende soorten bloemen kun je de toekomst voorspellen door bloemblaadjes af te tellen. Vooral goed voor vragen over liefde.

De magische kracht van bloemen heeft vaak te maken met hun medicinale waarde. Op het oude Kreta bestond een bloemencultus rond de godin Gazi. Zij werd afgebeeld met papaver. Als je goed kijkt, zie je dat de zaaddozen zijn ingesneden. Daaruit blijkt wat de volgelingen van Gazi uit de bloemen haalden en consumeerden: opium.

Een groot aantal bloemen is ronduit giftig. Oppassen dus als u van de zomer opgewekt de natuur intrekt om bossen bloemen te plukken voor het diner. Wie het verschil tussen het smakelijke duizendblad en waterscheerling niet kent, loopt het risico zijn gasten om zeep te brengen.

Eten mensen van nature bloemen? Waarschijnlijk wel, want ook apen eten ze, zoals men in de Zoo van Antwerpen ontdekt heeft. 's Winters en in de lente versieren oppassers de apenverblijven met kleurige boeketten, bloemenkransen en bloeiende takken. Apen zijn dol op het zoete aroma van bloemen. De ruwe vezels van de stelen zijn goed voor hun maag. Binnen de kortste keren is alles op. In Blijgaarde Rotterdam voert men rozen aan de apen.

Een dezer dagen brengt Gea de 'Wina' weer op de markt. Dat is een lekkere soort oostindische kers, die vernoemd is naar Wina Born, de culinaire schrijfster. Wina Born is een echte dame. En deze dame eet bloemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden