Eet uit de hand

Een dieet van vrijwel alleen fruit, dat is het ideaal van de fruities op een festival in Woodstock. Voedsel koken zou schadelijk zijn.

In de ideale wereld van Douglas Graham (58) is het koken van voedsel verboden. Iedereen eet er rauw voedsel - fruit, voornamelijk, en bladgroenten - en mensen zijn fit, gezond, en gelukkig. 'We zijn gemaakt om fruit te eten,' zegt Graham, een Amerikaan met grijs haar in een staartje. Hij lepelt zijn ontbijt naar binnen: zes papaya's. 'We houden van zoetigheid, we kunnen fruit verteren zonder dat we het moeten verhitten of fermenteren, en vruchten passen precies in onze handen. We zijn fruitarians.'

Graham is de eregast op het Woodstock Fruit Festival, een festival van een week in de bergen van upstate New York, dat dit jaar voor het eerst plaatsvindt. In de eetzaal staan lange tafels met dozen vol pruimen, perziken, papaya's, appels, peren, druiven, en kersen; op de grond, pitten, schillen, en klokhuizen. De eetzaal ruikt naar de binnenkant van een smoothie; de geur van de Thaise doerianvrucht achtervolgt je overal.

De ongeveer tweehonderd bezoekers van het festival zijn voortdurend fruit aan het eten - en als ze niet eten, dan rennen of fietsen ze, of gaan ze naar lezingen van Graham en andere zelfbenoemde 'fruitpioniers', zoals skateboarder Chris Kendall of ultraloper Michael Arnstein.

Op dit festival blijkt dat eten in het Westen allang niet meer om overleven alleen gaat: hoe en wat je eet is ook een leefstijl, een ethische keuze, of zelfs bijna een religie. De bezoekers omschrijven Graham als hun goeroe, held, leraar; ze hebben de missiedrang van de kersverse bekeerling.

Graham is de bedenker van het '80/10/10-dieet'. Het idee er achter - meer gebaseerd op ervaring en anekdote dan op wetenschappelijk onderzoek - is dat koken schadelijke stoffen produceert; dat ons lichaam simpelweg niet gemaakt is om zuivel, vlees, en vis te consumeren; en dat je in principe alle voedingsstoffen die je nodig hebt kan binnenkrijgen door heel veel fruit en bladgroenten te eten (80/10/10 slaat op de verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten). Klinkt extreem, maar Graham adviseert en traint al jaren topsporters, die puur op zijn dieet steeds betere resultaten behalen. Ook festivalorganisator Michael Arnstein zweert erbij: sinds hij enkel nog fruit en groenten eet, loopt hij de ene na de andere ultraloop uit, en eindigt hij vaak hoog bovenaan.

Geen alcohol en drugs, maar fruitsappen en runner's high zetten hier de toon. Het publiek - Amerikanen, Canadezen, Australiërs en Europeanen met een gemiddelde leeftijd van eind 20, begin 30 - bestaat uit een mengeling van topsporters, veganistische hippies, en mensen die om gezondheidsredenen bij het raw vegan dieet zijn uitgekomen. Bill Cox, een 54-jarige mijnwerker uit West-Viriginia, kwam twee jaar geleden maar niet van zijn nierstenen af: 'Op het internet las ik over 80/10/10, en ik besloot het te volgen.' In Woodstock hoopt Bill advies te vinden over het omgaan met verlangens - 'want soms heb ik zin in een donut, en dan eet ik er ook een' - en met je omgeving. 'Niet iedereen begrijpt het. Wanneer ik naar m'n werk ga, doe ik mijn smoothies in een thermosfles, anders krijg ik voortdurend commentaar.'

Toen Sjef (32) en Wilma (30) van Dongen een paar jaar geleden na een expatbestaan in Brazilië met ernstige maag- en darmklachten terug naar Nederland keerden, kwamen specialisten met diagnoses als de ziekte van Krohn en prikkelbare darm. Wilma: 'We kregen zware antibioticakuren voorgeschreven en ze stelden zelfs voor een stuk van onze darm te verwijderen. We lazen de medische verslagen over zo'n ingreep; daaruit bleek dat het niet eens per se helpt.' Ze besloten het over de alternatieve boeg te gooien en kwamen uiteindelijk uit bij het fruitdieet. Wilma: 'Aanvankelijk verklaarde onze omgeving ons voor gek: we waren doodziek en broodmager, en besloten alleen nog maar fruit te eten!' Maar het hielp, volgens de twee: inmiddels zijn ze kerngezond - en wonen ze weer in Brazilië, waar ze hun eigen fruitplantage hebben opgezet.

'We zijn momentum aan het opbouwen', zegt Douglas Graham. 'De versafdelingen in supermarkten worden steeds groter, steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in vegetarisch, veganistisch, en rauw voedsel; ik krijg steeds meer verzoeken van topsporters en teams om ze te begeleiden.' Hij wijst naar een groepje jongens dat een schaal mango's verorbert. Éen van hen draagt een T-shirt waar in grote roze letters Peace, Love, and Seasonal Fruit opstaat. 'De mensen hier zijn de ambassadeurs. Zie je hoe gezond ze eruit zien? Zij laten de wereld weten hoe goed deze leefstijl is. Er komt een moment waarop 80/10/10 net zo mainstream is als ademen en slapen.'

Stinkvrucht

De doerian, een vrucht uit Zuid-Oost-Azië wordt ook stinkvrucht genoemd. En terecht: een doerian ruikt doordringend naar iets dat het midden houdt tussen oude schimmelkaas, rotte uien of eieren en terpentijn. Waarschijnlijk wordt de lucht veroorzaakt door zwavelverbindingen in de vrucht.

De doerian smaakt gelukkig niet zo vies als hij ruikt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden