Eerwraak

Het kostte de Tweede Kamer gisteren veel duw-en trekwerk het kabinet bij de les te brengen. Volgens de ministers vergde de veiligheid van uit eerwraak met de dood bedreigde vrouwen geen extra inspanningen....

Ook minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moest door het stof. Zij demonstreerde tijdens een overleg met Kamerspecialisten gisterochtend een stuitend gebrek aan kennis over de politieke stand van zaken ten aanzien van eerwraak. Terwijl in haar naam al ettelijke brieven over de uitvoering van de motie-Hirsi Ali waren geschreven, bleek zij niet eens te weten dat deze motie al in maart 2004 door de Kamer was aangenomen.

Bij de betrokken Kamerleden ontstond na het overleg de gerechtvaardigde indruk dat Donner en Verdonk de kwestie van eerwraak niet die aandacht gaven die nodig is. VVD-Kamerlid Hirsi Ali kondigde daarop aan haar fractie voor te stellen een 'motie van treurnis' in te dienen tegen Donner. Om te voorkomen dat de kwestie over het krokusreces van de Kamer werd getild, dwong PvdA-Kamerlid Albayrak een plenair spoeddebat af, waarin gisteravond de bewindslieden per motie tot de orde werden geroepen.

Donner en Verdonk zegden behalve spoedoverleg met de Federatie Opvang ook extra geld toe om meer opvang voor bedreigde vrouwen tot stand te brengen. Of dit daadwerkelijk zal leiden tot afdoende veiligheid voor alle vrouwen die nu en in de toekomst met de dood worden bedreigd, moet worden afgewacht. In ieder geval zal de Kamer Donner en Verdonk hierover scherp in de gaten houden.

Hirsi Ali meende niet zonder reden dat het daadwerkelijk indienen van een 'motie van treurnis' niet meer opportuun was. Zij kreeg immers de toezegging dat haar motie onverwijld zal worden uitgevoerd. Een brief daarover zal de Kamer binnenkort bereiken. Fractievoorzitter Van Aartsen zag zich door Hirsi Ali voor het blok gezet deze toezegging bij de bewindslieden af te dwingen.

De wapenstilstand over de noodopvang kon niet verbloemen dat over het voorkomen, opsporen en bestraffen van eerwraak grote onenigheid bleef bestaan. Als het aan Verdonk en Donner ligt, wordt moord uit eerwraak behandeld als een 'gewoon' misdrijf.

Van diverse kanten in de Kamer wordt deze benadering aangevochten. Zo pleit Albayrak voor het expliciet opnemen van eerwraak als grond voor het krijgen van asiel. Zij vindt ook dat niet alleen de plegers van eerwraak moeten worden vervolgd, maar ook de medeplichtige familieleden, die vaak een minderjarige zoon of neef het vuile werk laten opknappen. Een zinvolle suggestie, die bij Donner niet in goede aarde viel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden