Eerwraak maakt regering Pakistan te schande

Een vrouw gestenigd door haar familie in Pakistan, twee Indiase meisjes dood na een groepsverkrachting. In de vijandige buurlanden spelen vergelijkbare problemen: een traditie van vrouwenmishandeling en een politie die zich daarbij afzijdig houdt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Wereldwijd is ontsteld gereageerd op de steniging van Farzana Parveen, de 25-jarige Pakistaanse die woensdag voor het gerechtsgebouw van Lahore werd gedood door twintig mannelijke familieleden, aangevoerd door haar vader. Het motief van de moordenaars was eerwraak: Farzana was getrouwd met Mohammed Iqbal, in plaats van de neef aan wie ze was beloofd.

Televisiebeelden van de jammerende echtgenoot Iqbal (45) wekten wereldwijd medelijden; tot de Pakistaanse politie donderdag bekendmaakte dat Iqbal in 2009 zijn eerste vrouw heeft gewurgd. 'Ik was verliefd op Farzana en doodde mijn eerste vrouw uit liefde', zei Iqbal in een reactie tegen persbureau AP.

Iqbal werd uiteindelijk niet vervolgd voor deze daad, omdat zijn familie gebruik maakte van het in de Pakistaanse wet verankerde islamitische voorschrift dat iemand onschuldig is wanneer zijn familie hem vergeeft.

Als deze wending aan dit toch al ontluisterende voorval iets aantoont, is het wel hoe kwetsbaar de positie van vrouwen is in het overwegend islamitische Pakistan. Farzana Parveen, drie maanden zwanger, was op weg naar de rechtbank om de claim van haar familie te weerspreken dat Iqbal haar zou hebben ontvoerd, toen haar familieleden overgingen tot eigenrichting. De vader en vier andere familieleden zijn gearresteerd.

Volgens Navi Pillay, hoge commissaris voor mensenrechten van de Verenigde Naties, laat het lot van Parveen zien hoezeer de Pakistaanse overheid faalt in het beschermen van vrouwen. Pillay riep regering op om dit soort moorden te stoppen.

De Pakistaanse president Nawaz Sharif sprak over een 'brute moord' en noemt de situatie 'totaal onacceptabel.' Bij de gouverneur van de deelstaat Punjab, zijn broer, eiste Sharif een spoedonderzoek.

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad demonstreerden donderdag veertig activisten tegen het lot van Farzana Parveen. 'Hang de moordenaars van Farzana op', schreeuwden ze.

Het geringe aantal demonstranten steekt schamel af tegen het aantal aan eerwraak gerelateerde moorden per jaar in Pakistan: 869. Dit getal is een schatting van de Human Rights Commission Pakistan, een zelfstandige organisatie. Vrouwenrechten organisaties en Amnesty International vermoeden dat het feitelijke aantal veel hoger ligt omdat veel moorden worden verdoezeld door de familie en genegeerd door de politie.

Echtgenoot Mohammed Iqbal beweert dat ook in dit geval rond het gerechtshof aanwezige politieagenten toekeken gedurende de vijftien minuten waarin Farzana werd bekogeld met bakstenen die haar familieleden even verderop van een bouwplaats hadden gestolen.

Het principe van eerwraak is diep geworteld in het Pakistaanse denken; vooral in de vele onderontwikkelde tribale gebieden is familie-eer van levensbelang. Vrouwen worden gezien als belangrijkste hoeder van die eer. Vorig jaar werden twee Pakistaanse meisjes door familieleden gedood nadat ze lachend en dansend in de regen een filmpje hadden opgenomen.

Vergeleken met de geschokte reacties in de westerse wereld, is de media-aandacht in Pakistan zelf gering. Alleen grote Engelstalige kranten maakten uitgebreid melding van de zaak, maar de meeste media in het Urdu schreven er niet over. Een Pakistaanse journalist zei dat de keuze van kranten het onderwerp te verzwijgen strookt met de opvatting van het merendeel van de Pakistaanse bevolking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden