Eerwraak is in Koerdistan praktijk van alledag

‘Zij was verliefd op een moslimjongen en liep met hem weg naar zijn moslimdorp’, vertelt Rega Rauf, een Koerdische Iraakse die werkt bij de organisatie Stop de Eerwraak....

Du’a ging terug. ‘In haar dorp kreeg ze te horen dat zij haar familie te schande had gemaakt. Maar haar vader wilde haar niet straffen. Hij wist haar onder te brengen bij een familielid, maar ze werd ontdekt ’, vertelt Rauf. Du’a werd naar het plein gesleept, waar ze werd getrapt en geslagen. Uiteindelijk werd het gedeeltelijk ontklede meisje met betonblokken gestenigd.

Eerwraak is in Koerdisch gebied schering en inslag. De openbare eerwraak op Du’a Khalil is echter uitzonderlijk omdat er honderden mensen bij waren, zelfs politiemannen, en omdat de executie is gefilmd. De videobeelden circuleerden eerst alleen op Koerdische en islamitische websites.

Iraakse vrouwenorganisaties hebben de Koerdische Regionale Regering gevraagd een einde te maken aan de eerwraakmoorden. De regering spreekt van ‘een grote tragedie’ en veroordeelt de moord. Volgens Yousif Aziz, minister van Mensenrechten, wordt er elke dag wel ergens eerwraak gepleegd. Sommige meisjes en vrouwen worden gedood, anderen steken zichzelf in brand, waarna hun dood bij de autoriteiten wordt gemeld als een ongeluk. Eerwraak is bij wet verboden, maar er wordt zelden of nooit iemand voor gestraft.

Ook de Opperste Raad van de Yezidi’s heeft de moord afgekeurd. De raad wijt deze aan stamtradities die niets te maken hebben met de religie.

Uiteindelijk is Du’a begraven op een kerkhof voor yezidi’s. Haar lichaam werd nog even opgegraven, opdat haar vader het dorp nog trots haar maagdenvlies kon tonen. Du’a was dood, maar ze had hem niet te schande gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden