Eervol en verdiend

'IN NEW YORK begint de victorie'. Dat tekent de stemming in politiek Den Haag, nu Nederland er - voor de vijfde keer - in is geslaagd om een van de tien niet permanente zetels in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bezetten....

Met een riante voorsprong op concurrent Griekenland is Nederland door de VN-leden uitverkoren om samen met Canada de komende twee jaar de groep westerse landen in de Veiligheidsraad te vertegenwoordigen. Die uitkomst is eervol en verdiend.

De zetel voor Nederland fungeert ook als balsem op de wonden die in het recente verleden zijn geslagen. Het mislukken van een reeks pogingen om belangrijke internationale functies in de wacht te slepen (Ruding, Oost-Europa-bank; Lubbers, EU en NAVO; Braks, Wereldvoedselorganisatie), en het getouwtrek rond de ambtstermijn van Duisenberg bij de Europese Centrale Bank heeft er in Den Haag flink ingehakt.

Tegen die achtergrond lag het voor de hand dat de pas aangetreden bewindslieden Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) zich sterk hebben gemaakt voor het binnenhalen van de zetel in de V-raad. Ze hebben de afgelopen weken stevig voor Nederland gelobbied en VN-leden die daarvan wellicht nog niet ten volle waren doordrongen, onder het oog gebracht dat Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en vredesoperaties een respectabele inbreng heeft.

Het succes van die lobby-campagne is Van Aartsen en Herfkens van harte gegund. De invloed van de niet-permanente leden in de Veiligheidsraad is weliswaar niet bijzonder groot, maar ze kunnen zich wel degelijk profileren met een zinnige bijdrage aan de besluitvorming. De huidige Nederlandse ambassadeur bij de VN, Ramaker, heeft op dit gebied een uitstekende naam. Dat geldt met name zijn inbreng bij het tot stand komen van het kernstop-verdrag. Het zou daarom verstandig en logisch zijn om Nederland zo meteen ook in de V-raad door Ramaker te laten vertegenwoordigen.

Het is opvallend dat de Nederlandse kandidatuur de steun heeft gekregen van veel Afrikaanse landen. De eer hiervoor komt ongetwijfeld voor het grootste deel toe aan Herfkens voorganger op Ontwikkelingssamenwerking, Pronk, wiens betrokkenheid bij de problemen van Afrika bijna spreekwoordelijk is.

De Nederlandse zetel is niet alleen te danken aan noeste promotie-arbeid. Een rol speelde ook dat de Griekse kandidatuur controversieel was, gezien de permanente spanningen met Turkije. Die relativerende noot is niet bedoeld om het Nederlandse succes te kleineren. Maar het kan geen kwaad erop te wijzen dat rond het Binnenhof de neiging bestaat om de effecten van internationaal lobbyen, zowel in positieve als in negatieve zin, te overschatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden