Eerstejaars-student krijgt toch herkansing
Studenten die in het eerste studiejaar niet voldoende studiepunten halen om te voldoen aan de prestatiebeurs, krijgen een herkansing. Als ze binnen vier jaar afstuderen, wordt hun studieschuld uit het eerste jaar alsnog omgezet in een gift....
Van onze verslaggeefster
DEN HAAG
Minister Ritzen deed woensdag tijdens een debat over de prestatiebeurs een hele rits toezeggingen aan de Tweede Kamer, waaronder die van de herkansing. De minister kwam tegemoet aan bijna alle voorstellen van de regeringsfracties PvdA, VVD en D66.
Alleen aan het verzoek van de Kamer om een jaar extra kinderbijslag voor jongeren die in het buitenland of aan een particuliere opleiding studeren, weigerde hij pertinent te voldoen. Volgens de minister wordt dit te duur. Het is nog onzeker of de kamerfracties zich hierbij neerleggen. Vandaag praat de Kamer verder over de prestatiebeurs.
Ritzen gaf toe aan de eis van de Kamer dat een student een jaar moet kunnen stoppen met studeren. Dat jaar mag niet meetellen in de prestatiebeurs. Als een student er een jaar zonder beurs tussenuit gaat omdat hij wil werken of omdat hij ziek is, kan hij daarvoor toestemming vragen.
De prestatiebeurs-norm voor eerstejaars-studenten zou in 1997 70 procent van de de propedeusepunten bedragen. Dat is voorlopig op losse schroeven gezet, op aandringen van de regeringsfracties. Alleen als de Kamer in 1997 vindt dat de kwaliteit van het onderwijs voldoende is verbeterd, mag de norm naar 70 procent worden verhoogd. De minister ging hiermee akkoord.
Voor de studenten die nu al studeren onder de tempobeurs komt een kleine adempauze. Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel moeten zij over twee jaar 70 procent van de jaarlijkse studiepunten gaan halen. Maar toen de studenten gingen studeren, waren zij hiervan niet op de hoogte. Dat is onrechtvaardig, zeggen de regeringsfracties. Ritzen is het hiermee eens, dus de temponorm blijft maximaal 50 procent.
De PvdA stelde voor om een beurzenfonds te stichten voor talentvolle studenten. De beurzen worden betaald door het bedrijfsleven en de overheid. Ritzen beloofde uit te zoeken of dit mogelijk is. Ook de suggestie van D66 om een consumentengids voor studenten te maken, viel in goede aarde bij de minister. In die gids kunnen studenten opzoeken hoe goed of hoe slecht een universiteit of hogeschool is.
Omdat de minister op bijna alle eisen van de regeringsfracties inging, is het duidelijk dat een kamermeerderheid voor de prestatiebeurs zal kiezen. Alleen het CDA, Groen Links en de kleine partijen zijn ertegen.