Eerstejaars kan aanvullende beurs behouden

Studenten van arme ouders mogen in het eerste jaar hun aanvullende beurs houden - ook als ze niet de helft van de studiepunten hebben behaald....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De basisbeurs daarentegen moeten ze wel terugbetalen als ze niet de helft van de studiepunten hebben gescoord. Studenten van 25 jaar of jonger mogen hun studie afmaken met een beurs.

Nu stopt de uitkering op de 27ste verjaardag. Die leeftijdsgrens werd in de verkiezingen sterk door alle partijen bekritiseerd. De paarse fracties spreken ook over een versoepeling van de terugbetalingsregeling voor oud-studenten.

De formatie-onderhandelingen over nieuw onderwijsbeleid verlopen langzaam. De paarse partijen zitten met een luxe-probleem: waaraan moet het vele extra geld (ruim 1,5 miljard is er beschikbaar) worden besteed? De specialisten geven mogelijke bezuinigingen en oplossingen voor geschilpunten door aan hun onderhandelaars Bolkestein (VVD), Wallage (PvdA) en De Graaf (D66). Er is nog nauwelijks zicht op een akkoord over het totale onderwijspakket.

Een gevoelig punt is de OV-kaart voor studenten. Een mogelijkheid is om studenten die hun studie niet afmaken, vanaf 2000 de kosten van hun OV-kaart aan de overheid te laten terugbetalen. Dit levert 170 miljoen gulden op. Dat geld is nodig om studenten de vrijheid te laten behouden om voor een week- of weekeindkaart te kiezen. Gebleken is dat studenten vaker kiezen voor de weekkaart dan voor de weekeindkaart. Daarom wil de NS meer geld zien voor de OV-studentenkaart.

PvdA en D66 hechten aan de kaart omdat ze de student liever in de trein dan in de auto zien. Maar de VVD is fel gekant tegen het verplichte karakter van de studentenkaart. Zij vindt dat het geld aan de studenten moet worden uitgekeerd.

Voor de verkiezingen commiteerden PvdA, VVD en D66 zich aan een klassenverkleining op de basisschool. De eerste vier klassen mogen uit niet meer dan 20 kinderen bestaan. Bij groep 1 wordt een oogje dichtgeknepen, omdat tijdens dat jaar kinderen instromen (op de vierde verjaardag gaan kinderen naar school). Daar mag de klassengrootte oplopen tot 24 leerlingen. Kosten: bijna 1,3 miljard gulden, waarvan 270 miljoen gulden al door het huidige kabinet is betaald. De resterende 900 miljoen gulden wordt de komende vier jaar bijgelegd.

De fractiespecialisten hebben een trucje bedacht om op dit project geld te verdienen. Als de klassen in een langzamer tempo worden verkleind, levert dat geld op. Een bijkomend voordeel is dat er minder haast nodig is om leraren te vinden.

Verkleining van klassen betekent namelijk ook meer klassen (het leerlingenaantal blijft gelijk), en dus zijn er extra leraren nodig. Die zijn moeilijk te vinden. Daarbij zijn er ook meer leraren nodig om de vergrijzing op te vangen. Over een aantal jaren gaan er veel leraren met pensioen en zijn er nieuwe krachten nodig.

Iets dergelijks doet zich voor bij de computers in het onderwijs. Er is intussen besloten dat de computers worden aangeschaft (kosten 1,3 miljard gulden) maar voor vervanging en onderhoud is nog geen geld gevonden. Honderd miljoen gulden is gereserveerd, 500 miljoen gulden moet nog worden gevonden. Wordt de invoering van de computers uitgesteld of vertraagd, dan zijn de kosten van onderhoud voorlopig ook lager. De paarse partijen komen zo op een lager bedrag uit dan 500 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden