Update

Eerste zware storm van deze herfst: code oranje in delen van het land, vertragingen op Schiphol

De eerste officiële zware storm van deze herfst is een feit. Op Vlieland was een uur lang sprake van windkracht 10. Tot nu toe werd woensdag in IJmuiden met 126 km/uur de zwaarste windstoot van de dag gemeten. Het is tot nu toe de zwaarste herfststorm sinds 2013.

Foto anp

KLM heeft uit voorzorg zeker 60 vluchten geschrapt. De luchtvaartmaatschappij deed dat om de druk op de start- en landingsbanen te ontlasten en vertragingen bij andere vluchten te voorkomen. Voor de passagiers van wie de vluchten binnen Europa zijn gecanceld, heeft de KLM een omboekregeling geregeld. Intercontinentale vluchten gaan wel door.

Schiphol waarschuwt voor meer annuleringen en vertragingen. De luchthaven vraagt reizigers hun vluchtgegevens te controleren of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

Eerste herfststorm van het jaar

Ook weggebruikers moeten rekening houden met de westerstorm. Hiervoor waarschuwt niet alleen het KNMI, maar ook Rijkswaterstaat. In de kustprovincies, Flevoland en op het IJsselmeer worden vooral tijdens de ochtendspits en in de middag zware windstoten en neerslag verwacht. De ochtendspits verloopt overigens tot nu toe zonder al te veel problemen. Ook staan er niet noemenswaardig veel files.

'We raden af om in de kustprovincies en Flevoland met lege vrachtwagens, aanhangers of caravans de weg op te gaan', laat Rijkswaterstaat weten. Tijdens de februaristorm eerder dit jaar veroorzaakten onbeladen vrachtwagens die waren omgewaaid veel hinder. Rijkswaterstaat adviseert mensen die de weg opgaan de weerberichten en verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

De KLM heeft zestig vluchten geschrapt vanwege de verwachte storm die woensdag het westen van het land aandoet. Foto anp

Windstoten tot 120 kilometer per uur

Code oranje geldt voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Wadden- en IJsselmeergebied. Daar komen in de ochtend en middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 kilometer per uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 kilometer per uur mogelijk. Voor de kustprovincie Zeeland en de rest van Nederland geldt code geel.

In de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit weer af. Het onstuimige weer zorgt naar verwachting van het KNMI niet voor hogere waterstanden aan de kust en op de meren. Aan de kust is het deze week doodtij, waardoor de waterstanden op zee al lager zijn. Het kan wel zijn dat door de weersomstandigheden sluizen en bruggen tijdelijk gestremd zijn voor de scheepvaart.