Eerste zwangere vrouw met zika-virus in Europa

Een zwangere vrouw in Spanje is besmet met het zika-virus, zo maken de autoriteiten in Catalonië bekend. Ze is zover bekend de eerste zwangere vrouw in Europa met dit voor ongeboren baby's gevaarlijke virus. De vrouw is zo'n dertien weken zwanger en raakte in Colombia besmet.

Redactie
Een kind met het zika-virus wordt onderzocht in Caracas, Venezuela. Beeld reuters
Een kind met het zika-virus wordt onderzocht in Caracas, Venezuela.Beeld reuters

De vrouw is niet in een ziekenhuis opgenomen, maar de medische autoriteiten van de noordoostelijke Spaanse regio Catalonië benadrukken dat ze regelmatig wordt gemonitord.

In Spanje zijn nu tien dragers van het virus geregistreerd, van wie zes in Catalonië, melden Spaanse media. Alle tien werden ze besmet in het buitenland. Er is daarom volgens de autoriteiten geen gevaar voor verspreiding in Spanje. De zwangere vrouw heeft zelf geen Spaanse nationaliteit.

Tijdens een spoedberaad van afgelopen maandag noemde de WHO het oprukkende zika-virus, in combinatie met de meldingen van misvormende baby's, een 'internationale noodsituatie'. Toch waarschuwt directeur-generaal Margaret Chan dat er nog steeds geen onomstotelijk bewijs is dat het zika-virus daadwerkelijk de ongeboren vrucht aantast. Het ontwikkelen van een goede diagnostische test staat daarom hoog op het verlanglijstje van de WHO.

Een oplossing voor de uitbraak van het zika-virus is volgens de WHO nog niet in zicht. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat er van uit dat de ontwikkeling van een vaccin eerder jaren dan maanden gaat duren. Momenteel verspreidt het virus zich razendsnel in Latijns-Amerika. Volgens de WHO kan het zich in potentie verspreiden tot in Afrika en Azië, daar waar de geboortecijfers het hoogst zijn.

Meer over het zika-virus

Wordt zika net zo'n plaag als malaria? Hoe erg is het zika-virus? En moeten we er in Nederland ook voor vrezen? Lees in dit artikel vier vragen (en antwoorden) over het virus (+).

Van gele koorts tot zika; de Aedes-mug is een beruchte drager van infectieziekten. Welke wapens zijn er voorhanden om het territorium van de muggen te verkleinen? Een greep uit het arsenaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden