Eerste wijzigingen op ministersposten Premier Blair zet eigen stempel op zijn kabinet

Na maanden gespeculeer en geruchten - die begonnen vorig jaar oktober al - heeft de Britse premier Tony Blair maandag na vijftien maanden Labour-regering zijn eerste herverdeling van ministersposten doorgevoerd....

BERT WAGENDORP

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

De meest opvallende wijzigingen waren het ontslag van minister voor Sociale Zekerheid Harriet Harman, de promotie van minister van Landbouw Cunningham naar een controlerende post in het kabinet en de ministerspost voor Peter Mandelson. Hij wordt minister van Handel en Industrie.

Er was voor Blair geen aanleiding voor radicalere ingrepen. Labour leidt nog steeds comfortabel in de opiniepeilingen en de premier zelf is nog immer zeer populair. Een ingrijpende herverdeling zou slechts de indruk hebben gewekt dat Blair ontevreden was met het tot dusver gevoerde beleid, een impressie die de premier wilde vermijden.

Uit het ontslag van Harman, een persoonlijke vriendin van Blair en een rolmodel voor het vrouwelijke middle class deel van New Labour, bleek overigens wel enige onvrede. De ingrijpende hervorming van het stelsel van sociale zekerheid die Blair zich had voorgenomen, kwam het afgelopen jaar nog niet uit de verf. Ook de tweede man van het ministerie, Frank Field, moest zijn biezen pakken. Field was vijftien maanden geleden aangetreden met de boodschap 'het ondenkbare te denken', een opdracht waarin hij in Blairs ogen kennelijk niet voldoende is geslaagd.

Harman wordt vervangen door Alistair Darling, ook een typische Blairite, die zich de afgelopen vijftien maanden als tweede man op het ministerie van Financiën bezighield met het stroomlijnen van de overheidsuitgaven.

Als beloning voor het feit dat hij de verhoudingen op landbouwgebied met de EU weer herstelde, kreeg Jack Cunningham de post van minister van het Cabinet Office. Cunningham (58) is een oude getrouwe binnen de partij. Hij was al onderminister in het kabinet van Harold Wilson toen Blair nog een Oxford-studentje was. Hij moet de verschillende ministeries gaan coördineren en wordt tevens de belangrijkste regeringswoordvoerder. Zijn nieuwe functie maakt hem, na Blair en minister van Financiën Brown, de machtigste man in de regering.

Peter Mandelson, wiens strategische inzicht aan de basis stond voor Labours verkiezingsoverwinning, wordt minister van Handel en Industrie. Hij volgt Margaret Beckett op, een oud-Labouriaan en voormalig concurrente van Blair voor het partijleiderschap. Beckett wordt Leider van het Lagerhuis, ook een kabinetsfunctie.

Voor Mandelson, tot dusver minister zonder Portefeuille, gaat een oude wens in vervulling. De kleinzoon van voormalig vice-premier Herbert Morrison wilde graag af van zijn imago als opper-spindoctor en duister manipulerende Svengali op de achtergrond, en had daarvoor een eigen ministerie nodig. 'Nu heeft hij eindelijk een echte baan', zei Blairs woordvoerder.

Mandelson zal in zijn nieuwe functie innig moeten samenwerken met Gordon Brown, niet zijn grootste vriend. Tussen Mandelson en Brown ging het fout, nadat de eerste overliep naar het kamp van Blair in de strijd om de opvolging van partijleider John Smith in 1994. Maar Blair zei maandag dat het afgelopen moest zijn met de 'persoonlijke ruzietjes' in zijn team.

Mandelsons benoeming - net als die van Cunningham - wordt gezien als een poging van Blair om de machtsbalans in zijn kabinet te herstellen. Zeker nadat Brown onlangs voor zijn ministerie vergaande bevoegdheden binnenhaalde in de controle van alle andere ministeries, dreigde die balans door te slaan in de richting van de ambitieuze minister van Financiën, die de hoop nog niet heeft opgegeven ooit nog eens premier te worden.

Met zijn nieuwe kabinet beschikt Blair voor de eerste keer over een team dat zijn persoonlijke stempel draagt. Het eerste kabinet was op grond van de Britse politieke mores een voortzetting van het schaduwkabinet uit de oppositietijd. Dat had Blair nog deels geërfd van zijn voorganger.

In totaal bestaat het Britse kabinet uit 22 personen. De regering als geheel is veel groter en telt meer dan honderd mannen en vrouwen. Vandaag zal Blair bekendmaken wie er van de niet-kabinetsleden zijn of haar werkzaamheden mag voortzetten, of dient terug te keren naar de harde en anonieme bankjes in het Lagerhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden