Eerste Wereldoorlog is geen niche

Drukte bij Huis Doorn, nog voor het WO I-museum er is geopend. Particulieren brengen hun relikwieën uit de Eerste Wereldoorlog: helm, naaischaartje, koffiekan.

DOORN - Tientallen mensen kwamen gisteren naar museum Huis Doorn om objecten uit de 'de Groote Oorlog' te laten inventariseren of digitaliseren ten behoeve van de historische databank Europeana 1914-1918. Bijzondere stukken zullen mogelijk een plaats krijgen in het WO I-museum dat dit najaar in een van de bijgebouwen van Huis Doorn zal worden geopend.


Er zijn verschillende leden bij van de Western Front Association Nederland, 'een vereniging van en voor beroeps- en amateurhistorici en alle andere enthousiaste mensen met een grote interesse voor alle facetten van de Eerste Wereldoorlog'. Voorzitter Rian van Meeteren bracht een Duits album mee, vermoedelijk uit het laatste oorlogsjaar, met plakplaatjes van militairen uit beide kampen in martiale pose.


'Bladmateriaal is het gangbaarst', zegt curator Cornelis van der Bas: foto-albums van grootvaders die hun leven - in grenzeloze verveling - als gemobiliseerd militair vastlegden, distributiekaarten, oude kranten en affiches.


Klapstoeltje

Meer attentiewaarde genieten de gebruiksvoorwerpen. Zo mocht Van der Bas al een koffiekan in ontvangst nemen die is gemaakt van gesmolten kogelhulzen. Andere aanwinsten: een mobilisatiekist (waarin militairen hun spullen opborgen), een klapstoeltje ter verlichting van het wachtlopen aan de grens, een naaischaartje van een Belgische vluchtelinge en een wandbord uit 1918 met het opschrift 'Hoera, we leven nog'. Een beetje potsierlijk inderdaad, voor een land dat buiten de oorlog bleef.


Leon van de Kuil, parttime beheerder van de uniformcollectie van Huis Doorn, kijkt in vervoering naar een half verteerde Duitse helm - de Pickelhaube - uit 1915. Hij stelt vast dat de helm is gedragen door een Pruisisch militair en dat de materiaalschaarste van het tweede oorlogsjaar zich openbaarde in het gebruik van vilt in plaats van leer en van zink in plaats van edeler metalen.


De belangstelling in Nederland voor de Eerste Wereldoorlog ontlook in de vroege jaren negentig, zegt Van Meeteren. Naar de reden kan hij slechts gissen: wellicht had het iets te maken met het einde van de Koude Oorlog of met het feit dat Nederlanders die prachtige BBC-documentaires over 1914-'18 konden zien. Feit is dat de Eerste Wereldoorlog geen uithoek meer is in onze nationale geschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden