Eerste wandelaar Vierdaagse al over finish

Het is nog geen tien uur 's ochtends als de eerste wandelaar van de Nijmeegse Vierdaagse over de finish komt. De Engelsman Simon Brownlee is de gelukkige.

Van onze verslaggeefster Karin Sitalsing

Om vier uur is hij gestart en hij heeft vijftig kilometer gelopen, op de eerste dag van de 93ste Vierdaagse van Nijmegen. Het is Simon Brownlee uit het Engelse Hampshire. Niet eens buiten adem, wel een beetje zweterig – de zon staat inmiddels hoog boven Nijmegen.

Het weer is perfect

‘Yeah, it was OK’, zegt hij droogjes. Weer perfect: niet te warm en droog. ‘I couldn’t ask for anything more.’

Een beetje moe is de 38-jarige Brit wel. Komt omdat hij normaal gesproken hardloopt, zegt hij. Af en toe wandelt hij om te checken of zijn voeten nog in vorm zijn. ‘Er zijn ook mensen die veel vaker lange afstanden lopen. Die zullen minder last hebben. Ik lijd altijd een klein beetje met de Vierdaagse.’ Hij liep hem voor de dertiende keer en kwam vorig jaar ook al elke dag als eerste over de streep.

Hij loopt altijd al snel, vertelt hij. ‘En nu dus een klein beetje sneller.’

Gelukkig voor Brownlee is er tijd genoeg om even bij te komen. De post waar hij zich moet afmelden gaat pas om elf uur open. ‘Ik kan dus nog even rustig zitten. And have a drink.’

Eerste rolstoeler ook binnen

De eerste rolstoelende deelnemer aan de Vierdaagse is dinsdag rond kwart voor elf over de finish in Nijmegen gekomen. De 48-jarige Arnhemmer vertrok ‘s ochtends om vier uur uit de Waalstad voor een tocht van 50 kilometer door de Betuwe.

‘Het ging zonder problemen en het is goed om te zien dat ik de eerste rolstoeler ben die over de finish is gekomen’, aldus de Arnhemmer, die zijn naam niet wilde noemen. Rolstoelers krijgen dit jaar voor het eerst een Vierdaagsekruisje, als zij de Vierdaagse voltooien. Eerder kregen zij alleen een certificaat. De organisatie stelt dat de rolstoelers dezelfde fysieke prestatie leveren als wandelaars. Daarom krijgen zij gewoon een kruisje. Er doen vijf rolstoelers mee aan de 93e Vierdaagse.

Deze week in OOG: het 4daagsespel
Plaats zelf voorzieningen langs de route en help de lopers zo hun kruisje te behalen.

In alle vroegte over de Waalbrug: de Vierdaagse is begonnen. (ANP) Beeld
In alle vroegte over de Waalbrug: de Vierdaagse is begonnen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden