Eerste vestiging VN in Uruzgan

Donderdag zagminister Verhagen (Buitenlandse Zaken) een wens in vervulling gaan: de opening van een VN-kantoor in Tarin Kowt.

‘Het is onze ambitie dat we als magneet fungeren voor ontwikkelings- en hulporganisaties’, zegt Kai Eide, de speciale VN-gezant voor Afghanistan, die samen met Verhagen en gouverneur Assadullah Hamdam de vlag hijst. Verhagen heeft ‘heel lang aangedrongen’ aangedrongen op een vestiging van de VN-organisatie Unama in Uruzgan. Die moet ervoor zorgen dat de circa dertig internationale organisaties in Uruzgan niet langs elkaar heen werken. Nu spelen Nederlandse militairen en diplomaten nog een sleutelrol bij de wederopbouw.

‘Geleidelijk moeten de VN werk van ons overnemen’, zegt diplomaat Joep Wijnands, die op Kamp Holland het Provinciale Reconstructie Team leidt. ‘Maar we blijven een belangrijke speler. Onze militairen zijn de ogen en oren van de VN, zij hebben dagelijks contact met de bevolking en lokale leiders’.

Minister Verhagen beklemtoont tijdens zijn bezoek hoezeer de veiligheidsituatie in de provincie is verbeterd, sinds in 2006 de eerste Nederlandse troepen neerstreken. ‘Driekwart jaar geleden durfden de VN het nog niet aan om hier een kantoor te openen’. VN-gezant Eide bevestigt dat, al wijst hij ook op vertragende omstandigheden. Een beoogd directeur kwam bij een aanslag om het leven.

Voor Verhagen is het VN-kantoor ‘een tastbare blijk van vooruitgang’ op het gebied van veiligheid. Ook de economische situatie is er aan de beterende hand, meent de minister. Hij opent met enige trots een vestiging van de commerciële Kabul-bank, het eerste bankkantoor ooit in Tarin Kowt. Afgezien van drugsbaronnen zijn er weinig kapitaalkrachtigen in de provincie, maar de eerste rekeninghouders hebben zich al aangemeld.

De bank dient vooral de inspanningen van Nederland en andere donorlanden; zo zal de betaling van salarissen aan politiemensen en ander overheidspersoneel voortaan soepeler en – vooral – eerlijker verlopen. De opbouw van een krachtige politiemacht en een dito provinciaal bestuur zijn voor Nederland topprioriteiten.

Verhagen sluit zijn bezoek af met een rondgang over een nieuw opleidingscentrum voor de Afghaanse politie, vlak bij Kamp Holland. De tientallen rekruten die zich voor hem in het zweet rennen en klimmen, hebben vrijwel allen al ervaring als politieman. Desondanks, of juist daarom, moest hen al tijdens de eerste les worden bijgebracht dat je geen agent wordt om burgers af te persen. Verhagen: ‘De politie heeft nog een enorme inhaalslag te maken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden