Eerste vertrouweling van president Assad die overloopt

Generaal Tlas was een jeugdvriend van Assad, telg uit een invloedrijke, soennitische familie.

De Syrische generaal Manaf Tlas (48) is de eerste van de intimi rond president Assad die deserteert. De voormalig bevelhebber van Assads elitaire Republikeinse Garde reisde gisteren vanuit Turkije naar Parijs, waar zijn vader momenteel verblijft.

Tlas is een oude jeugdvriend van de Syrische dictator. Zijn vader Moustafa Tlas was dertig jaar lang, tot 2004, minister van Defensie en vertrouweling van eerst Hafez al- Assad en daarna van diens zoon Bashar, de huidige president. Tlas senior staat bekend als een fel antisemiet en als havik die niets moet hebben van democratische hervormingen .

De invloedrijke familie Tlas was een van de weinige soennitische clans die hechte banden had met het Assad-regime, dat vrijwel alleen mensen in dienst heeft uit de eigen alawitische minderheid. Vader Moustafa en Manar behoorden tot de crème de la crème van Assads Ba'athpartij; Manars oudere broer Firas verhief zich met allerlei privileges tot een steenrijk en prominent zakenman. Maar sinds het begin van de opstanden door de soennitische meerderheid vorig jaar februari staat de vriendschap tussen de families Tlas en Assad onder toenemende druk.

Tot woede van Assad deed Tlas vorig jaar pogingen overleg op gang te brengen tussen het regime en de rebellen. De president degradeerde hem, Tlas zou niet langer honderd procent betrouwbaar zijn bevonden. Dit ook omdat zijn neef Abdel Razzak Tlas de rebellen in de belegerde stad Homs aanvoerde.

Drie maanden geleden hing Tlas zijn uniform aan de wilgen. Volgens sommigen was dat uit woede over de degradatie. Andere bronnen menen dat hij dit deed uit protest tegen het wrede optreden van Assads troepen in zijn geboortestad Rastan, in de provincie Homs, dit voorjaar. Er gingen al langer geruchten dat Tlas onder huisarrest stond.

De westerse media spreken over 'barsten in Assads regime' en volgens de correspondent van The Guardian in Zuid-Turkije is de vlucht van Tlas daar het gesprek van de dag. Alle tegenstanders van Assad hopen dat het andere hooggeplaatste militairen en kopstukken uit de directe kring rond Assad aanspoort ook te deserteren.

De hoogste leiders van Assads elite troepen en veiligheidsdiensten behoren echter tot Assads familie of zijn alawitische clan. The Wall Street Journal meldt bovendien dat Assad het kopstukken steeds moeilijker maakt de benen te nemen.

Veiligheidsagenten plunderden donderdag het huis van de familie Tlas in Damascus. Broer Firas verhuisde vorig jaar al naar Dubai.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden